Usmanovu nedostaje milion dolara da isplati radnike koji renoviraju njegovo imanje u Nemačkoj

Nakon što je pogođen sankcijama, ruski oligarh Ališer Usmanov koji vredi 16 milijardi dolara bori se da isplati milion dolara zarade lokalnim majstorima koji renoviraju njegovo raskošno imanje.

U poslednje vreme, sankcije i superjahte su mnogo u vestima. Sankcije, reč o kojoj se priča još od ruske invazije na Ukrajinu i dalje je nejasna za laike. Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja, ograničenja izvoza, trgovinski embargo i zaplenu imovine. Ovo ostavlja bogatim milijarderima vrlo malo mogućnosti da uživaju u svojim luksuznim životima. Govoreći o ovom raskošnom načinu života, osim superjahti, ova grandioznost se vidi u planinama prekrivenim snegom, sat vremena vožnje južno od Minhena.

Vikendice u gradu Tegernze su vekovima bile dom najbogatijih. Ališer Usmanov je među bogatim stanovnicima ovog netaknutog mesta, kao jedan od vodećih ruskih milijardera, čije se bogatstvo procenjuje na 16 milijardi dolara.

Zahvaljujući svom skoro monarhijskom statusu, poslovni tajkun uživa u najboljim stvarima koje novac može da kupi, od superjahte vredne 600 miliona dolara do održavanja superbogatog načina života u Tegernzeju. Međutim, sankcije su oduzele radost uživanja u ovoj imovini i uticale na meštane u selu koji zavise od ruskih oligarha.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Tomas Tomašek, grčki političar koji je u savetu nemačkog sela, čini sve da izazove nemire u inače tihom, gotovo neupadljivom mestu. On je ciljao na Ališera Usmanova, a krajem marta Tomašek je organizovao protest ispred vile Usmanova, što je inače podvig u mirnom i uspavanom bavarskom okrugu.

Usmanov i drugi bogati tajkuni su moćan izvor lokalnih prihoda. Kako prenosi Business Insider, Kitzerov, koji vodi posao sa keramikom u nemačkom odmaralištu, rekao je: „On je uvek bio rezervisan i nema nikakve veze sa ratom, koliko ja mogu da procenim. Oni misle da samo zato što on poznaje Putina ili zato što je Rus, to mogu da urade. Ne bi trebalo da donosite presude."

Bez obzira na presude, istina je da su sankcije onemogućile ruskom oligarhu da isplati milion dolara zarada lokalnim radnicima koji su renovirali njegove ogromne kuće za odmor. Radnoj snazi se pridružuje i posada oligarhove superjahte Dilbar, koju su nemačke vlasti zaplenile u aprilu. U nemogućnosti da podmiri ove troškove zbog sankcija, osoblje njegovog voljenog luksuznog broda je otpušteno.

Sankcionisani oligarh je ranije ovog meseca zatražio od evropskih sudova da suspenduju oštre sankcije.