SAD plaćaju 600.000 dolara mesečno za održavanje ove zaplenjene ruske superjahte

Vlada želi da proda jahtu od 325 miliona dolara kako bi okončala „preterane troškove“ održavanje.

Vlada Sjedinjenih Država zatražila je od sudije dozvolu za licitaciju jahte vredne 325 miliona dolara koju je zaplenila u sklopu široko rasprostranjenih sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Amadea jahta, koja navodno pripada ruskom milijarderu Sulejmanu Kerimovu, zaplenjena je na Fidžiju u aprilu 2022. na zahtev vlade SAD. (Zlatnog tajkuna sankcionisale su SAD 2018. jer je bio zvaničnik ruske vlade, a zatim su ga sankcionisali Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija 2022. zbog njegovih bliskih veza sa Vladimirom Putinom.) Jahta je stigla u SAD u junu 2022. i SAD od tada plaćaju 600.000 dolara mesečno za održavanje.

Ogroman mesečni iznos uključuje 360.000 dolara za plate posade, 75.000 dolara za gorivo i 165.000 dolara za održavanje, uklanjanje otpada, hrane i druge troškove, prema sudskim dokumentima podnetim u petak u Njujorku.

„Troškovi održavanja jahte Amadea daleko su od skromnih i postoji dobar razlog da se vlada i javnost poštede ovih troškova“, navodi se u podnesku.

Pored troškova održavanje, američko Ministarstvo pravde saopštilo je da ovog meseca plaća godišnji račun za osiguranje od 1,7 miliona dolara. Takođe će morati da izdvoji 5,6 miliona dolara za slanje Amadea jahte u suvi dok na popravku u martu.

Sud će prvo morati da utvrdi ko je vlasnik Amadea jahte pre nego što odluči o njenoj sudbini. Millemarin Investments je legalni vlasnik na papiru, ali SAD navode da je Kerimov stvarni vlasnik i da vrši kontrolu. Da stvari dodatno zakomplikuju, Eduard Hudainatov, bivši šef ruskog proizvođača nafte Rosnjeft, tvrdi da je on zakoniti vlasnik. SAD ga nisu sankcionisale i želi da se Amadea vrati.

Advokati Hudainatova rekli su da će njihov klijent nadoknaditi SAD troškove održavanja jahte ako mu bude vraćena. (Do danas su potrošili oko 20 miliona dolara na Amadeu.) Advokati su dodali da je zaplena bila „nezakonita“.

SAD su odbacile vlasnički zahtev, ali kažu da on treba da plaća održavanje dok sud ne donese odluku. Pošto trenutno ne plaća, vlada kaže da ima pravo da proda Amadea jahtu.

Luxury Experience