Džef Bezos prodao akcije Amazona vredne 4 milijarde dolara za samo četiri dana trgovanja

Treći najbogatiji čovek na svetu uštedeo je ogromnih 288 miliona dolara samo na porezima za ovu transakciju...

Milijarder Džef Bezos se oslobađa akcija Amazon kompanije, koliko i Makenzi Skot donira. Suosnivač Amazona prodao je 24 miliona akcija, vrednih više od 2 milijarde dolara, za samo četiri dana trgovanja, okončavajući svoj trogodišnji odmor sa udarom vrednim milijardu dolara. Treća najbogatija osoba na svetu, vredna 190 milijardi dolara, preselila se iz Sijetla u Majami kako bi uštedela milijarde na porezima. Samo ove godine, uštede na porezima osnivača kompanije Amazon biće dovoljne da pokriju troškove njegove jahte Koru od 500 miliona dolara i njenog broda za podršku koji nosi helikopter od 75 miliona dolara.

Iako je pre dve godine odstupio sa mesta izvršnog direktora Amazona, i dalje je predsednik kompanije i njen najveći pojedinačni akcionar, sa 9,4% akcija. Prodao je gotovo 12 miliona akcija od svojih 976 miliona, što se poklapa sa dvogodišnjim maksimumom cene akcija Amazona. Florida nema državni porez na dohodak niti porez na kapitalnu dobit, dok je Vašington, gde je pre živeo, uveo 7-procentni porez na kapitalnu dobit od prodaje akcija ili obveznica od više od 250.000 dolara 2022. godine.

Bez državnog poreza na dohodak ili poreza na kapitalnu dobit, milijarder, vredan 190 milijardi dolara, uštedeo je 280 miliona dolara na prodaji od 2 milijarde dolara. Prema Blumbergu, porez je naišao na određene kritike u Vašingtonu. Prateći korake Bezosa, čak je i milijarder Ken Fišer rekao da će premestiti svoju firmu iz Vašingtona u Teksas, kritikujući porez i sudsku odluku koja ga je potvrdila.

Luxury Experience