Pariz će uskoro utrostručiti cene parkinga za velike SUV modele

Skoro 55 procenata glasača se složilo da se poveća taksa za velika i teška vozila...

Možda biste želeli da se dobro dvaput zapitate pre nego što odvezete svoj ogroman SUV u Pariz. Stanovnici Grada Svetlosti glasali su za utrostručenje takse za parkiranje prekomerno velikih i teških vozila, prema Bloombergu. Gradonačelnica grada, Ana Idalgo, nada se da će značajno povećanje cena pomoći u smanjenju zagađenja u gradu.

Povećanje cene rezultat je referenduma održanog u nedelju. Skoro 55 procenata glasača se složilo da se poveća cena parkiranja "teških, nezgrapnih i zagađujućih automobila" u centru grada na 18 evra (19,35 dolara po današnjem kursu) na sat i 12 evra (12,91 dolara) na sat na obližnjim područjima. To je trostruko više od cene parkiranja manjih, manje impresivnih vozila na ulicama grada (cene su ranije bile iste).

Iako su neki rekli da je referendum ciljao na krosovere i SUV modele, nova taksa se pokreće na osnovu težine, a ne klase, prema Autoblogu. Nova cena neće stupiti na snagu osim ako vaše dizel-, benzin- ili hibridno vozilo ne teži preko 1.600 kilograma. Dakle, ako ste planirali da vozite oko Pariza u BMW X7, Land Rover Defender ili Mercedes-Benz G-Class — sva vozila teže više od 2.500 KG — trebalo bi da očekujete da platite značajnu sumu novca ako želite da se zaustavite.

Postoji malo više fleksibilnosti za električna vozila – obavezni ste da plate višu cenu parkinga ako težina vašeg vozila premašuje 2.000 kilograma. To znači da će bilo ko ko vozi GMC Hummer EV ili oba Rivian EV modela, R1T i R1S SUV, biti pogođen povećanjem. Nijedno od tih vozila trenutno nije dostupno u Evropi — mada bi se to moglo promeniti pre ili kasnije — ali Rolls-Royce Spectre, jeste. Prvi baterijski super kupe britanske marke ima težinu preko 3.250 kilograma.

Lako je pomisliti na gigantski SUV kao na izrazito američki fenomen, ali ovi modeli popularni su širom sveta, uključujući i Francusku. Prodaja ove klase vozila je porasla sedam puta u poslednjoj deceniji i sada čini 40 procenata novih vozila prodatih u zemlji, prema Bloombergu. Da je više njih izašlo da glasa protiv referenduma, možda ne bi sada bili suočeni sa višim cenama parkinga. Samo 78.000 od 1,3 miliona stanovnika grada izašlo je da glasa u nedelju.

Luxury Experience