Ljubitelji gastronomije su neretko spremni da se otisnu u avanture koje ih vode do dalekih destinacija, kako bi uživali u čudesnim kulinarskim specijalitetima...
...a mi vam otkrivamo jedno takvo čarobno mesto, gde se okupljaju prave zvezde i gde možete iskusiti spektakl svim svojim čulima… Nedaleko, u obližnjoj Hrvatskoj na ostrvu Lošinj, koje je poznato po idiličnim pejzažima, zdravom, svežem morskom vazduhu, predivnoj prirodi i luksuznim hotelima koji vas očaravaju na prvi pogled, krije se bajkovita uvala Čikat...
Lošinjski restoran Matsunoki, koji se nalazi u otmenom Hotelu Bellevue u ovoj ušuškanoj uvali, nedavno je bio domaćin vrhunskog epikurejskog događaja, East Meets West, predstavljajući kontrastni susret istoka i zapada.
Kao pravi hedonisti sa prefinjenim nepcem, imali smo čast da budemo deo ekskluzivnog spektakla, večere od osam gangova, koju su osmislili i pripremili chef restorana Matsunoki, Saša Pribičević i gostujući chef, Jacob-Jan Boerma, jedan od najodlikovanijih virtuoza sveta kulinarstva, sa tri Michelinove zvezdice.
Otkrivajući kreativnu harmoniju karakterističnog umeća chefa Jacob-Jana, kao i inovativnog pristupa chefa Saše Pribičevića u stapanju japanskih delicija sa najboljim mediteranskim namirnicima, uživali smo u jedinstvenoj fuziji koja je okupirala sva naša čula, jer je svako jelo bilo delikatno servirano i promišljeno do poslednjeg detalja.
A kako to obično biva, fantastična večera morala je biti ispraćena izvrsnim vinima Matsunoki vinske karte, koja je osvojila nagradu “Best of Award of Excellence”, označenu sa dve vinske čaše, prema izboru 2021 Restaurant Awards poznatog američkog časopisa Wine Spectator.
Imali smo izbor od 475 etiketa i ukupno 2230 boca, koje se posebno čuvaju u skladišnom prostoru sa kontrolom temperature i vlažnosti.
U blizini, u Boutique hotelu Alhambra, koji je deo grupacije Lošinj Hotels & Villas, odigrao se još jedan ekskluzivni event, sa četiri kulinarske zvezde u glavnim ulogama. Nazvan Mid Summer Epicurean Extravaganza, ovaj događaj nas je zadivio kreativnim duhom vrhunskih chefova iz restorana, poznatih po Michelin zvezdicama i senzacionalnim specijalitetima.
Kvartet majstora gastronomije uključuje Christiana Kuchlera koji od ove sezone sarađuje sa LH&V brendom, pretvarajući Hotel Alhambra u epicentar događaja u Evropi. U pitanju je maestro, koji je od svojih roditelja preuzeo poznati švajcarski restoran, Taverne Zum Schäfli, a zahvaljujući svom iskustvu i majstorstvu kulinarskih tehnika, nosilac je čak dve Michelin zvezde i 18 bodova gastronomskog vodiča Gault&Millau.
Uz njega, događaj je uveličao i chef Sebastien Ziera, čija je karijera izuzetno dinamična i uključuje rad u poznatim restoranima sa Michelin zvezdicama širom Evrope. On trenutno predvodi Einsein Gourmet. U njihovom društvu se našao i chef Stefan Heilemann, koji je nedavno proglašen za chefa godine u Švajcarskoj, a iza sebe ima neverovatan kulinarski repertoar, i Michael Gollenz, koji vodi kuhinju a la carte restorana Alfred Keller koji je nedavno dobio svoju Mišelin zvezdu u Boutique Hotelu Alhambra.
Događaj se odvijao u luksuznom okruženju uvale Čikat, što je ulepšalo i upriličilo ovaj događaj, a nama je veliko zadovoljstvo bilo što se nalazimo u jednom od vodećih luksuznih hotela sveta. Zadivljujuća priroda, neverovatni nivo luksuza i besprekorna, personalizovana usluga najbolje mogu opisati ponudu hotela iz kolekcije ovog lošinjskog brenda.
Započet šampanjcem i kavijarom sa pogledom na predivno tirkizno more i veličanstveni zalazak sunca, uživali smo u društvu kulinarskih zvezda i gostiju koji su prepoznali njihovu magiju. U kombinaciji sa izuzetnim vinima koji su izbor najvećih stručnjaka, uključujući i kolekciju Artisti per Frescobaldi en Magnum i Benvenuti Teran, pažljivo osmišljena epikurejska avantura nas je, malo je reći, zadivila.
I na kraju, kao šlag na torti ovih događaja, uživali smo u slatkim zalogajima i desertima, odabranim likerima i vrhunskim cigarama, toliko da smo po povratku ostali pod utiskom da je uživanje u Lošinju ovog puta bio nikad slađi... :)