Kada je ljubav skuplja od bogatstva: najteža lekcija Džefa Bezosa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Da se Džef Bezos nije razveo od Mekenzi Skot, osnivač Amazona bi ostavio Elona Maska u prašini i zadržao titulu najbogatije osobe na planeti...

Razvod nije samo raskid braka; to je i podela neto vrednosti, teško stečenog bogatstva i statusa. Dok je to veoma koristilo Mekenzi Skot, koja nije zainteresovana za svoju korist već za korist drugih, Bezos je izgubio priliku da postane najbogatiji čovek na svetu. Ovaj centibilioner bio je na prvom mestu kada je odlučio da započne vezu sa Loren Sančez i razvede se od svoje supruge Mekenzi Skot posle 25 godina braka. Tokom razdvajanja, Bezos je bio ultra bogat sa neto vrednošću od 150 milijardi dolara, ali je razvodni sporazum preneo 4% udela u Amazonu na Skotovu. Ova lična odluka uticala je na finansijske aspekte njegovog poslovanja, utičući na potencijalnu neto vrednost.

Da je scenario bio drugačiji, odnosno da je Bezos zadržao svoj puni udeo u Amazonu, ili da je prodao delove svojih deonica, njegovo bogatstvo moglo bi biti značajno veće, a tržišna kapitalizacija Amazona iznosila bi neverovatnih 1,8 biliona dolara. Njegov moćni udeo od 16% bio bi vredan 288 milijardi dolara prema zatvaranju cene akcija Amazona, daleko nadmašujući druge konkurentne milijardere poput Elona Maska, koji vredi 214 milijardi dolara, i šefa LVMH-a Bernara Arnoa, koji vredi 192 milijarde dolara, u trci za bogatstvom. Prema podacima Bloomburga, bogatstvo Džefa Bezosa trenutno se procenjuje na 194 milijarde dolara, što ga stavlja na drugo mesto na listi najbogatijih ljudi na svetu, sa blagim zaostatkom iza izvršnog direktora kompanije Tesla Inc.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Možemo pretpostaviti da je Džef Bezos, jedan od najpametnijih umova, mogao predvideti finansijske gubitke svog razvoda, ali srce želi ono što želi, a biti prvi na listi nije bilo u njegovom umu. Njegov razvod možda ga je učinio 38 milijardi dolara siromašnijim, ali Bezos je imao kontrolu glasa nad njenim deonicama Amazona, kao i udelima u Vašington Postu i Blue Originu, prema WSJ-u. Džef i Mekenzi upoznali su se 1990-ih dok su radili za investicionu firmu sa sedištem u Njujorku. Usput, Džef je bio među prvima koji su je intervjuisali kada je aplicirala za posao. Kada je Amazon osnovan 1994. godine, Mekenzi Bezos je radila kao računovođa. Par ima četvoro dece zajedno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Luxury Experience