Kraj luksuza na račun poreskih obveznika: Švajcarska ukida besplatne ski-pasove ministarima

Pod pritiskom frustriranih poreskih obveznika švajcarska vlada više neće nuditi besplatne ski-pasove svojim ministrima…

Stvari se zahuktavaju u inače hladnoj Švajcarskoj. Razlog za uzavrele rasprave je gubitak besplatnog pristupa ski-centrima za sedam vodećih federalnih ministara, poznatih po svojoj dekadenciji...

To je bila divna privilegija, koja je bila omogućena zahvaljujući teško zarađenom novcu poreskih obveznika. Ne bi trajalo dugo, jer su ti poreski obveznici očigledno muku mučili da sastave kraj s krajem. Ova odluka je donesena nakon decenija besplatnih ski-pasova koji su dodeljivani federalnim savetnicima i njihovim porodicama. Osim kolektivnog šefa države, ovaj raskošni dodatak bio je proširen i na penzionisane ministre i brojne zvaničnike u švajcarskim kantonima. Promena je usledila tek nakon što je nacionalni emiter RTS podigao veliku prašinu, što je dovelo do pokretanja krivičnih postupaka zbog potencijalnog sukoba interesa, prema izveštaju "The Telegraph".

Vlada je preuzela račun koji je poreske obveznike koštao ogromnih 4,700 dolara po osobi – a pokriven je iz državnog budžeta. Kristof Darbelej, ministar u kantonu Valais, suočio se sa kritikama zbog izjave da je to "dugogodišnji običaj, potpuno transparentan". Dodao je: "To je radni alat, i imam mnogo sastanaka sa direktorima kompanija i gradonačelnicima na stazama." Stvari su se konačno promenile nabolje sa odlukom Federalnog saveta da od sledeće godine ukine besplatne ski-pasove, kao i druge privilegije koje je savetnicima omogućavao besplatan pristup posebnoj loži u opštinskom pozorištu u Bernu.

Publikacija je istakla da federalni savetnici zarađuju impresivnih 400,000 franaka godišnje i svakako mogu priuštiti svoje ski-pasove. Tomas Blasi, nacionalni savetnik, rekao je: "U periodu izobilja razumljivo je da na čelu države postoje neke prednosti. Ali u trenutnoj situaciji, smatrao bih normalnim da naši političari, koji su posebno dobro plaćeni, ulože napor; nema potrebe trošiti poreze na to." Pored visokih plata, ministri, njihovi partneri i prethodnici i dalje će uživati u besplatnom putovanju prvom klasom vozom po Švajcarskoj do kraja života.

Luxury Experience