Tajanstveni sukob princa Alvalida i magazina Forbs

Brojevi su jednako važni, kao i titule za muškarce koji ih nose, ili je to barem slučaj kada govorimo o princu Alvalidu bin Talalu iz Saudijske Arabije, koji je postao neprijateljski raspoložen prema magazinu Forbs zbog onoga što je smatrao netačnim izveštajem o svom bogatstvu...

Kao član kraljevske porodice Saudijske Arabije i vlasnik kompanije Kingdom Holding, on je u martu 2013. godine najavio da će prekinuti svoj dugogodišnji odnos s Forbsovom listom milijardera. Prema kraljevskom mišljenju, tim za procenu Forbsa je napravio ogromnu grešku, a njegovo bogatstvo, za koje magazin tvrdi da iznosi 20 milijardi dolara, zapravo je bilo milijardama dolara veće od procene magazina (29,6 mlrd), navodno na štetu bliskoistočnih investitora i institucija.

Ovaj odnos je prekinut u pismu Njegovog Kraljevskog Visočanstva, predsedavajućeg kompanije Kingdom Holding, gospodinu Stivu Forbsu, predsedavajućem i glavnom uredniku Forbesa. Kralj nije samo tražio da ga uklone sa liste, već je takođe odlučio da nastavi saradnju s Bloombergom na njegovim novijim rang-listama milijardera. Tu nije bio kraj; milijarder, s udelima u kompanijama Twitter (sada X), Citigroup, Euro Disney i londonskom hotelu Savoy, podneo je tužbu za klevetu protiv Forbsa u Londonu 2013. godine. Saudijski princ je tužio Forbs i potrošio 2,2 miliona dolara na pravne troškove, prema Rojtersu.

Šadi Sanbar, glavni finansijski direktor Kingdom Holding, objasnio je: "Veoma smo otvoreno sarađivali sa timom Forbsa tokom godina i više puta ukazivali na probleme s njihovom metodologijom koji su zahtevali ispravku. Međutim, nakon nekoliko godina naših napora da ispravimo greške koje su nailazile na gluve uši, odlučili smo da Forbs nema nameru da poboljša tačnost procene naših vlasništava, i doneli smo odluku da nastavimo dalje. KHC polaže poseban značaj na praćenje stvarne vrednosti naših investicija, i suprotno je našoj praksi i prirodi da pomažemo u objavljivanju finansijskih informacija za koje znamo da su netačne i lažne."

Kada su stvari došle pred sud, Alvalid je promenio izjavu, rekavši da nije reč o netačnim rang-listama, već da njegovi advokati tuže uglednu publikaciju zbog klevete zbog tvrdnji da je manipulisao cenom svojeg investicionog fonda, Kingdom Holding Company, i da je namerno izostao s plaćanjem za Airbus 380. Samozvani Voren Bafet Saudijske Arabije' naručio je raskošni privatni A380 Flying Palace vredan 500 miliona dolara 2007. godine, s koncertnom dvoranom, štalom za konje i deve, i garažom za njegove Rolls Royce automobile.

Forbs je izvestio da je globalna finansijska kriza 2008-2009. godine označila početak kraja za Alvalidov A380 Flying Palace. Forbs je takođe naveo da A380 nije uspeo pronaći kupca tokom mnogo godina, a da je Alvalid izostao s nekoliko plaćanja Airbus kompaniji. Unuk osnivača Saudijske Arabije sa ponosom gleda na svoje samostvoreno bogatstvo, koje ne uključuje nijednu kap nafte ili nasleđa. Njegov veliki okean bogatstva rezultat je oštrog poslovnog instinkta i pravovremenih investicija u globalne brendove.

U svom prvom intervjuu od izbijanja spora s Forbsom, rekao je za The Sunday Telegraph: "Optužuju me za manipulaciju tržištem. Ovo je sve pogrešno i lažna izjava. Borićemo se do kraja protiv Forbsa." Dodao je: "Ne sprovodim to zbog svog bogatstva, već zato što optužuju Saudijsku Arabiju da se manipuliše, pošto nemamo kazina. Ovo je neprihvatljivo."

Sada, tačno deset godina kasnije, Bloomberg billionaires’ index navodi neto vrednost princa Alvalida bin Talala Al Sauda kao 14,7 milijardi dolara. U poređenju, Forbs tvrdi da visokoprofilirani saudijski investitor vredi 18,7 milijardi dolara. To je dodatnih 4 milijarde dolara, što mora nešto značiti ako je, pre deset godina, vrednost od 9 milijardi dolara bila vredna borbe.

Luxury Experience