Svetski poznata Izložba Salon of Excellence Hand Made in Italy u Italijanskom institutu za kulturu

Više slika

Više slika

Salon of Excellence, je manifestacija koju je 2011. osnovao Aleksandar Đorđević ispred DeGorsi Luxury consulting.

 Događaj je osmišljen kao platforma usmerena ka valorizaciji i promociji ručno rađenih proizvoda visokog kvaliteta i elegancije. Tokom raznih izdanja ove manifestacije – održanih u brojnim modnim centrima među kojima su Firenca, Milano, Pariz, Beč, Njujork, Zagreb, Opatija, Porto Montenegro – predstavljeni su neki od najznačajnijih artizana, majstora ručnog rada, i njihove kreacije koje su u potpunosti ručno izrađene, a iz segmenta muske elegancije , odela po meri , cipela po meri, kosulja i aksesoara, satova, nakita itd..

Ovaj događaj se 2023. godine – u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu – održava u okviru manifestacije Italian Fashion in Belgrade u čijem su središtu izvanredni ručno rađeni italijanski proizvodi.

Tokom otvaranja, u cetvrtak 18 maja od 18 sati, pristuni ce imati mogucnost da uzivaju u prezentacije kuratorke Paole Stropjane( Paola Stroppiana) koja ce predstaviti UMETNIČKI NAKIT u XX i XXI veku - Umetnost, Moda, Kultura, posvecena razvoju i kreacijama najpoznatijih svetskih umetnika ( Slikara,konceptulanih umetnika i dizajnera) koji su se izrazili i u formu nakita.

Nakon prezentacije, Aleksandar Djordjevic ce moderirati okrugli sto na temu RUCNI RAD U ERI ROBOTA uz ucesce dole navedenih artizana, majstora rucnog rada. Uvodnu rec ce odrzati poznati modni ekspert Ignatious Joseph, koji je specijalni gost manifestacije.

Nakon prvog dela u 19 sati cemo zvanicno otvoriti izlozbu  FRANCO PUPPATO - MAJSTOR ELEGANCIJE  u Beogradu, gde cemo predstaviti remekdela muske elegancije, rukom radjene od strane maestra Puppata u njegovom ateljeu u Veneciji, koja su mu donela svetsku slavu kao najznacajnijeg italijanskog umetnickog krojaca- majstora rucnog rada ekskluzivno Made in Italy. Ovom prilikom ce mu biti dodeljeno i priznanje MASTER OF ELEGANCE, koje organizacija DeGorsi dodeljuje najvecim majstorima krojacke umetnosti i ručnog rada, od 2016 godine.

  1. Franko Pupato se približio krojačkom svetu još u ranoj mladosti kada je počeo da radi u porodičnom ateljeu u Trevizu a potom da se usavršava u najznačajnijim ateljeima u regiji Veneto. Godine 1964, budući da je postao veoma vešt, odlučuje da otvori svoj atelje u Veneciji i počinje sve više da koristi tehnički metod umetničke trigonometrije, zahvaljujući kojem uspeva da kroji odeću po meri bazirajući proporcije na matematičkim proračunima. Danas je Franko Pupato jedan od najcenjenijih majstora u ovoj oblasti na nacionalnom i internacionalnom nivou. Tokom svoje karijere osvojio je brojne nagrade i priznanja i redovan je učesnik na svetskim izložbama i kongresima
  2. Alesandro Siniskalki se u Italiji smatra jednim od malobrojnih preostalih majstora u izradi košulja i u svom ateljeu u Milanu prenosi umeće koje odlikuje već dve generacije unazad. Godine 1948. otac Vitorio, potaknut strašću ka ručno rađenim odevnim predmetima, počinje da izrađuje košulje za svoje prijatelje i osniva prvi atelje Siniskalki u ulici Montenapoleone. Godine 1982. pridružuje mu se njegov sin Alesandro koji od njega nasleđuje atelje i zadržava originalan način rada koji podrazumeva ručnu izradu svih detalja. Zahvaljujući Alesandrovom talentu izrada košulja se otvara ka novim uticajima: ne izrađuje više samo košulje za formalna odela već i sportske modele i one za svakodnevnu upotrebu. Danas se atelje Siniskalki nalazi u bulevaru Vitorio Veneto u Milanu a njegove kreacije svaki dan krase izuzetne poslovne ljude, preduzetnike, plemiće i mnoge uticajne osobe iz celog sveta.
  3. Atelje Viola Milano nastaje u Milanu i predstavlja ručno izrađene kravate i aksesoare za muškarce a sa vremenom je proširio svoju ponudu sa predlozima za total look za muškarce. Kombinacija najboljih italijanskih ručnih radova i kvaliteta tkanina, odlična nosivost, besprekoran kroj i briga o detaljima čine ga jednim od najcenjenijih ateljea na nacionalnom i internacionalnom nivou u ovoj oblasti, uvek spreman da ponudi proizvode vrhunskog kvaliteta i elegancije prema tradiciji koja se generacijama prenosi.
  4. Paola Stropijana je istoričarka umetnosti, nezavisna novinarka i kustoskinja. Diplomirala je sa najvišim ocenama istoriju srednjovekovne umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Torinu sa diplomskim radom o sakralnom zlatarstvu iz XV veka. Poslednjih godina značajan deo svog istraživanja posvetila je umetničkom nakitu i njegovoj istorijskoj kontestualizaciji u Italiji i na međunarodoj sceni od perioda posle Drugog svetskog rata do danas.

Luxury Experience