Vlasnik brenda Gucci pod istragom zbog utaje poreza

Roditeljska kompanija Gucci brenda po svemu sudeći našla se u nevolji…

Kering, jedan od vodećih svetskih luksuznih konglomerata i vlasnik modnih brendova kao što su Balenciaga i Saint Laurent, potvrdio je prošle srede da će sarađivati sa francuskim vlastima na istraživanju poreskih prijava. Nacionalni finansijski tužilac Francuske otvorio je ovu istragu u februaru prošle godine, prateći ranije istraživanje italijanskih poreskih vlasti. U zvaničnoj izjavi, kompanija je negirala ove optužbe.

Kao što smo već naveli, istraga francuskih organa vlasti dolazi nakon one sprovedene od strane italijanskih istražitelja, koji su naveli da je Kering izbegao plaćanje 2.5 milijardi evra u porezima, uključujući 180 miliona evra u Francuskoj, između 2010. i 2017.godine, izjavljujući da je njihova podružnica LGI odgovorna za poslovanje koje je većim delom obavljeno u Italiji. U maju prošle godine, Kering i italijanske vlasti došli su do nagodbe, po ceni od 1.25 milijardi evra, što je u to vreme bila zaista rekordna suma.

“Grupa namerava u potpunosti da sarađuje sa vlastima, sa kompletnom transparencijom i mirom. Kering će komunicirati odgovorno i otvoreno po svim pitanjima”, izjavili su iz kompanije, vezano za francusku stranu istrage.

Neki detalji nove istrage ostali su nejasni, ali ono što svakako znamo je činjenica da je originalna nagodba dodatno podigla buru, jer je usmerila još više pažnje porezima i regulacijama u Italiji, a posebno na one koji se odnose na luksuzne kompanije koje upravo tu proizvode svoju dragocenu robu.

Šta god da bude epilog ove priče, Kering se, baš kao i njihova konkurencija, ove godine nalazi u nezavidnoj finansijskoj poziciji. Sa velikim brojem butika i prodavnica koji su zatvoreni zbog pandemije, u prvom tromesečju godine njihov profit je opao za 15 %. Ipak, oni su uprkos tome donirali velike sume novca za borbu protiv Covid-19 virusa i brojne svoje fabrike preusmerili na proizvodnju lične zaštitne opreme.

Za sada, možemo reći da je svet svakako željan luksuza, te da će se sa ublažavanjem epidemije stvari brzo vratiti na staro. Glavni konkurent Keringa je LVMH, koji su se u oktobru ove godine vratili na predpandemijiski stepen rasta.