Uprkos Omicron soju Bil Gejts kaže da se pandemiji bliži kraj

Kada je pandemija koronavirusa počela pre skoro tri godine, nadali smo se da će biti gotova još 2020…

Ipak, kada je stigla 2021.godina, sve naše nade su pale u vodu. Došla je Delta varijanta, koju je ispratio još opasniji Omicron soj, koji nas navodi da pomislimo da korona nikada neće otići sa naše planete. Ipak, Bil Gejts je tu kako bi nam pružio malo nade i utehe u ovim teškim vremenima. Prema su-osnivaču kompanije Microsoft, akutna faza Covid-19 će biti završena iduće godine, uprkos pojavi Omicron varijante. Komentarišući razvoj situacije, Gejts je zapisao u svom blogu: “Možda je malo budalasto napraviti još jednu pretpostavku, ali mislim da će akutna faza pandemije biti gotova u nekom delu 2022.godine”.

Dalje je dodao da iako “nema sumnje da je Omicron varijanta zabrinjavajuća”, brzina detektovanja novih varijanti, u kombinaciji sa razvojem vakcina i antiviralnih lekova, navodi ga da bude optmističan kada se radi o završetku postojanja Covid-19 u pandemijskom svojstvu iduće godine.

“Svaki put kada se pojavi nova varijanta, to je novi razlog za brigu, ali se i dalje nadam da ćemo u nekom momentu iduće godine, Covid-19 posmatrati kao endemsko oboljenje u većini država. Iako je trenutno deset puta smrtonosniji od gripa, vakcine i antiviralni lekovi mogu smanjiti taj broj za duplo, ili više. Svet je bolje pripremljen da se suoči sa potencijalno lošim varijantama u bilo kom trenutku pandemije. U daleko smo boljoj poziciji za unapređenje vakcina, ako to bude potrebno”.

“Zajednice će i dalje imati povremene epidemije, ali novi lekovi će biti dostupni i moći će da se pobrinu za većinu slučajeva, a bolnice će moći da se izbore sa prilivom pacijenata. Za nekoliko godina, nadam se da ćemo zaista moći da razmišljamo o virusu samo onda kada je vreme za dobijanje vakcine”.

Pored pandemije, Gejts je pisao o nekoliko drugih tema u svom blogu, uključujući i blokiranje Sueckog kanala jednim brodom, kao i odobrenje SZO za prvu svetsku vakcinu protiv malarije, izražavajući svoje žaljenje zbog razvoda od svoje dugogodišnje supruge Melinde.