Slika "Vodeni ljiljani" Kloda Monea mogla bi da dostigne cenu od 40 miliona dolara

Pod nazivom „Coin Le Bassin aux Nymphéas“, umetničko delo će Sotheby's ponuditi na aukciji u Njujorku 16. novembra.

Kako je potražnja za umetničkim delima Kloda Monea i dalje velika, Sotheby's je predstavio veliku sliku iz čuvene serije „Vodeni ljiljani“ koju će staviti na aukciju ovog meseca. Delo, pod nazivom „Coin Le Bassin aux Nymphéas“ (1918), pojaviće se na aukciji moderne umetnosti u Njujorku 16. novembra, gde će, ukoliko sva očekivanja budu ispunjena, zaraditi više od 40 miliona dolara.

Mone je završio radove tokom poslednje decenije svog života, a mnoga dela su inspirisana njegovom baštom u Giverniju. „Coin Le Bassin aux Nymphéas“ je deo serije radova iz kasnog perioda koji su u nedavnoj prošlosti dostizali najviše aukcijske cene. Još jedno delo iz serije prodato je na Christie's aukciji 2008. godine za 40,9 miliona funti (80,5 miliona dolara u to vreme).

Godine 2018, slika lokvanja iz kolekcije Dejvida Rokfelera prodata je na aukciji za 84 miliona dolara, dok je u maju 2021. Sotheby's prodao Moneov „Le Bassin aux nymphéas“ za 70,4 miliona dolara.

Ovo nije prvi put da se „Coin Le Bassin aux Nymphéas“ koji će uskoro biti na aukciji pojavio u javnoj prodaji. Američki kolekcionar je delo kupio pre 24 godine tokom Christie's impresionističke i moderne prodaje umetnosti za 6,7 miliona dolara, gde je procenjeno na 4 miliona dolara. Kolekcionar ga je nedavno pozajmio za izložbu posvećenoj francuskom slikaru koja je održana u muzeju umetnosti Denvera i muzeju Barberini u Potsdamu u Nemačkoj. 

Luxury Experience