Saudijska Vizija 2030 ugrožena: prestolonaslednik MBS se suočava sa budžetskim izazovima

Više slika

Više slika

Saudijski Prestolonaslednik MBS, koji je otvoreno odbacio kritičare svojih ambicioznih megaprojekata, sada se suočava sa oštrom proverom stvarnosti…

Po prvi put, moćno kraljevstvo bogato naftom razmatra smanjenje budžeta, što preti da zaustavi mnoge preterane razvojne planove predviđene za Vision 2030 projekat. Saudijska Arabija se brzo približava cilju da do 2030. godine postane jedna od najikonijih turističkih destinacija na svetu. Uprkos najboljim naporima, projekti vredni više milijardi dolara su u trci sa vremenom. Štaviše, nastavljaju da dodaju nove funkcije već ambicioznom planu.

Po prvi put, Kraljevstvo je priznalo da neki projekti, pokrenuti kao deo plana ekonomske transformacije, možda neće ispuniti rokove za završetak do 2030. godine. Ovo kašnjenje se vidi kao korisno od strane ministra finansija, koji veruje da će produženje nekih projekata koristiti ekonomiji. Vlada se priprema za godišnje rezove budžeta do 2026. godine.

Ova strategija će značajno doprineti izgradnji kapaciteta i ublažavanju inflacijskih pritisaka. Sa širokim razvojem, tempiranje plana će pomoći u ublažavanju uskih grla u snabdevanju. Ministar finansija Mohammed Al Jadaan nije precizirao koji projekti će biti pogođeni. "Potrebno je duže vreme da se izgrade fabrike i razviju dovoljni ljudski resursi", izjavio je Al Jadaan u Rijadu.

Dok će neki megaprojekti usporiti, drugi koji se bliže završetku će biti ubrzani. Oni koji su još u fazi planiranja ili čekaju objavu imaće produžene rokove. "Neke strategije su odložene, a druge će biti finansirane nakon 2030. godine", rekao je Al Jadaan.

Vizija 2030, izuzetno ambiciozna inicijativa prestolonaslednika Muhameda, ima za cilj da diverzifikuje ekonomiju zavisnu od nafte i privuče strane investicije. Nedavne objave projekata uključuju Epicon, zabavni centar Utamo, Neom Leyja, Qiddiya, Siranna, luksuzni hotel sa heksagonalnim stubovima i mnoge druge. Revizijom planova trošenja, saudijska vlada je već uštedela oko 225 milijardi rijala (60 milijardi dolara), prema Al Jadaanu. "Optimizacija trošenja nije samo o smanjenju troškova", primetio je. "Radi se o korišćenju resursa na najefikasniji način kako bi se postigli optimalni povrati.

Prestolonaslednik MBS, sa svojim pionirskim pristupom, već je svetu ponudio uvid u čuda koja se razvijaju u Kraljevstvu. Njegovi napori, ništa manje od čuda, pokrenuli su novi način života i doživljavanja njegove nacije.

Projekat Grada Neom od 500 milijardi dolara se spektakularno oblikuje, pokazujući da su njegove akcije jednako značajne kao i njegovi vizionarski planovi. Ovi jedinstveni projekti vredni više milijardi dolara su ponekad ostavili kritičare u čudu, a ponekad skeptične. Međutim, takva kritika nikada nije sprečila ostvarenje veličine.

Luxury Experience