Redak plavi dijamant želi da obori svetski rekord

Ako se „De Beers Cullinan Blue“ proda za više od procenjene cene od 48 miliona dolara, to će biti najvredniji plavi dijamant koji je ikada predstavljen na aukciji.

Sotheby's će predstaviti ovaj redak plavi dijamant na aukciji u Hong Kongu ovog aprila. Povodom aukcije, izdali su saopštenje: „Dragulj od 15,10 karata je takođe najveći živopisno plavi dijamant iznutra besprekorno rezan stepenasto koji je ocenio Gemološki institut Amerike.“

Ovaj prelepi kamen je prvi put otkriven u aprilu 2021.godine, u južnoafričkom rudniku Kulinan, jednom od retkih mesta na svetu gde se mogu iskopati retki plavi dragulji. "Plavi dijamanti bilo koje vrste su retki na tržištu, ali ovo je najređi od retkih; ništa sličnog kalibra se nije pojavilo na aukciji poslednjih godina“, rekla je predsednica aukcijske kuće Sotheby’s Asia, Pati Vong.

Aukcijska kuća je takođe istakla retkost ovog dragog kamena jer se na aukciji pojavilo samo pet dragulja preko 10 karata. Od ovih pet, nijedan nije prešao preko 15 karata. Ovaj podvig doprinosi živopisnom plavom dijamantu, čineći besprekoran dragulj retkim predmetom.

Najskuplji dijamant prodat na aukciji bio je Oppenheimer. Pao je ispod čekića za 57 miliona dolara na aukciji Christie's Magnificent Jewels u Ženevi 2016.

Dijamant Cullinan Blue su zajedno kupili De Beers i Diacore za 40 miliona dolara. Njihovi majstori proveli su skoro godinu dana fasetirajući i bruseći kamen, stvarajući savršen stepenasto rezani dijamant od 15,10 karata. Gemološki institut Amerike ga je ocenio najvišom mogućom ocenom za obojene dijamante, koja je dodeljena manje od 1% plavih dijamanata u svetu.

Vong kaže da postoji veliko međunarodno interesovanje za dijamant "De Beers Cullinan Blue". „Ljudi su danas obrazovani i znaju šta žele. Neki klijenti će uživati u nošenju dijamanta", kaže ona, "a drugi žele da budu ponosni na vlasništvo. To je najlepši plavi dijamant koji sam videla u svojoj karijeri“, kaže Vong. „Verovatno više neću videti drugi ovakav dijamant.”

Luxury Experience