Redak Botičelijev portret Hrista prodat za 45 miliona dolara na aukciji Sotheby's u Njujorku

U svetu umetnosti velika je čast posedovati sliku Sandra Botičelija.

I dok su mnoga njegova dela izložena u muzejima, samo retka dospevaju u privatne kolekcije. Jedna takva slika koja je nedavno otišla pod čekić bila je „The Man of Sorrows“.

Portret prikazuje Hrista na crnoj pozadini sa trnovom krunom na glavi i anđelima pored njega, dok su mu ruke sa ožiljcima vezane užadima. Umetničko delo datira iz ranih 1500-ih i iznenađujuće je dobro očuvano.

Do aukcije, portret je bio deo porodice kolekcionara umetničkih dela koji su ga predali drugim vlasnicima 1963. godine. Nedavno je prodat na aukciji Sotheby's u Njujorku za 45,4 miliona dolara, što ga čini drugom najvećom prodajom umetničkih dela ikada. Uprkos vrednosti slike, samo tri telefonska ponuđača su učestvovala u trci za sliku, a među njima su bili  Sotheby’s Old Master stručnjaci, Liz Lobković i Kristofer Apostol.

Komentarišući sliku, Kristofer Apostol je rekao: „Botičelijeva slika „The Man of Sorrows“ je jedno od najmoćnijih i najponiznijih dela koje sam ikada video. Iako naizgled religiozna, to je slika ogromne čovečnosti - portret ljudske patnje i duhovnosti koja govori univerzalnim jezikom. Današnji rezultat nije samo svedočanstvo njegove moći i značaja, već i bezvremenosti dela naslikanih pre nekih 500 godina.”

Luxury Experience