„Pala“ još jedna luksuzna jahta najbogatijeg ruskog oligarha

Nakon što je 18 dana jurila preko Tihog okeana kako ne bi bila uhvaćena, policija Fidžija zaplenila je superjahtu Amadea vrednu 350 miliona dolara sankcionisanog oligarha Sulejmana Kerimova.

Pre nekoliko dana, superjahta Amadea vredna 350 miliona dolara, koja pripada jednom od najbogatijih ruskih oligarha, plovila je punom brzinom ka Australiji. Elegantna Amadea je u vlasništvu Sulejmana Kerimova, sankcionisanog ruskog milijardera, i putovala je ka Australiji kako bi izbegla zaplenu po svaku cenu. 

Uprkos zamornom 18-dnevnom putovanju od Meksika do Fidžija prema pomorskom saobraćaju, zvaničnici Fidžija su zaplenili jahtu. Policija je zaplenila dragocenu imovinu Kerimova nakon što je u utorak stigla u pacifičku ostrvsku državu bez carinjenja. Čak je i posada privedena uključujući i kapetana broda.

Američka ambasada je dobro upoznata sa kretanjem Amadee i sarađuje sa vlastima Fidžija po tom pitanju. FBI je takođe bio umešan u zaplenu 90 miliona dolara vredne megajahte Tango koja pripada ruskom oligarhu Viktoru Vekselbergu u Palma de Majorci, glavnom gradu španskih Balearskih ostrva. Yahoo News je podelio izjavu američke ambasade: „Sjedinjene Države su posvećene pronalaženju i oduzimanju imovine oligarha koji su podržali brutalni, ničim izazvan rat izbora Ruske Federacije protiv Ukrajine. Mi i nekoliko naših partnera iz EU smo već zamrzli ili zaplenili mnoge imovine ovih oligarha. Blisko sarađujemo sa vladama i partnerima iz privatnog sektora u Evropi i celom svetu, uključujući Fidži, po ovom pitanju."

Ovo je treća megajahta koju je napravio Lurssen i koja je zaplenjena. Amadea je dizajnirana na zahtev Sulejmana Kerimova sa namenskom garniturom za zabavu, zvučnicima od 20.000 vati i bioskopom sa mašinom za kokice. Duža od fudbalskog terena, jahta ima izuzetnu vlasničku palubu sa nizom luksuznih sadržaja poput garderobe, kupatila sa kadom i teretane. Vlasnička paluba ima zaseban salon, bar i trpezariju od mermera sa izuzetnim kaminom.

Bogatstvo vlasnika zaplenjene jahte Sulejmana Kerimova se procenjuje na 13,7 milijardi dolara, pri čemu najveći deo potiče od 76% udela u najvećem ruskom proizvođaču zlata, Polyusu. Forbs opisuje Kerimova kao jednog od najtajnovitijih ruskih milijardera koji za 20 godina poslovanja nije dao nijedan intervju.