Najveći gubici milijardera 2022. - Ko je izgubio, a ko dobio najviše?

Od Elona Maska do Marka Zakerberga, najbogatiji ljudi na svetu su zajedno izgubili 1,9 triliona dolara 2022. godine, procenjuje Forbs.

Gubici milijardera u proteklih 12 meseci su posledica kolebanja na berzi, rata u Evropi i velike inflacije. Ali ko je od njih najviše pogođen?

Odgovor je kratak: oko 300 tehnoloških milijardera u svetu. Majkrosoftov Bil Gejts, Džef Bezos iz Amazona i Mark Zakerberg iz Mete videli su kako nekoliko milijardi nestaje iz njihove neto vrednosti.

Tehnologija: veliki gubitnik 2022.

Zajedno, najveći igrači u industriji izgubili su više od triliona dolara u 2022, prema Forbsu. Zašto? Procvat investicija u tehnološke akcije i procena startap kompanija koji su usledili nakon izbijanja pandemije koronavirusa sada je naglo počeo da opada. Kompanije sada smanjuju troškove, otpuštaju radnike i odlažu inicijalne javne ponude kako bi ostale „u igri“. Akcije Amazona su pale za skoro 50%, što je umanjilo neto vrednost Džefa Bezosa za više od 80 milijardi dolara. Akcije Majkrosofta su takođe u decembru pale za 27 odsto, pogodivši džepove suosnivača Bila Gejtsa i bivšeg izvršnog direktora Stiva Balmera.

Suosnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg takođe je izgubio više od polovine svog bogatstva prošle godine nakon što je njegova kompanija preimenovana u Meta. Dok je biznismen imao vrednost od 142 milijarde dolara u 2021, sada zauzima tek 24. mesto na Blumbergovom indeksu milijardera sa imovinom od ukupno 48,8 milijardi dolara.

Pad Elona Maska

Onaj koji je najviše izgubio 2022. godine bio je Elon Mask, nakon katastrofalne akvizicije Tvitera. Neto bogatstvo milijardera uglavnom potiče od automobilske kompanije Tesla, a on je i izvršni direktor proizvođača raketa SpaceX. Prošlog meseca, zapravo, Bernard Arno iz kompanije LVMH zamenio je Maska kao najbogatiji čovek na svetu.

Kada je Blumberg izvestio da bi Mask mogao da pokrije deo Tviterovog duga ličnim zajmom, Tesline akcije su sledećeg dana pale za 1%. Drugim rečima, investitori tu vest nisu dočekali sa oduševljenjem. Maskova neto vrednost sada iznosi 130 milijardi dolara.

Amerikanci, Kinezi i Rusi u vrtlogu gubitaka

Prema tvrdnjama Forbsa, samo američki milijarderi su ove godine izgubili ukupno oko 660 milijardi dolara. Na njihovu nesreću, biznismeni poput suosnivača brenda Nike, Fila Najta (gubitak od 18,3 milijarde dolara) i bivšeg šefa Estee Laudera, Leonarda Lodera (gubitak od 9,8 milijardi dolara) svrstavaju se među građane SAD koji su imali „nagoru“ 2022.

Izazovi Covid-19 i opadajuća potražnja potrošača takođe su doveli do smanjenja bogatstva kineskih milijardera za 620 milijardi dolara. Najveći gubitnici u zemlji su tajkun Džek Ma, vlasnik kompanije za e-trgovinu Alibaba, koji je izgubio 13,1 milijardu dolara. Konačno, rat u Ukrajini i međunarodne sankcije ruskim oligarsima doveli su do eliminacije 150 milijardi dolara iz njihove imovine.

Ko su pobednici 2022.?

Iako je 2022. bila posebno ponižavajuća za neke od ultrabogatih, ona je takođe donela neke nove članove u klub milijardera, uključujući sportskog preduzetnika Toda Boelija i dizajnera Toma Forda.

Tom Ford je zaključio posao od 2,8 milijardi dolara sa Estee Lauder u novembru, što je izgleda bila kulminacija 17-godišnjeg partnerstva.

Ko je imao najbolju godinu?

Indijski milijarder Gotam Adani uzvratio je Forbsu nakon što je njegova kompanija Adani dodala 55,1 milijardu dolara njegovoj neto vrednosti u poslednjih 12 meseci. Adani je trenutno treća najbogatija osoba na svetu, posle Arnoa i Maska, sa bogatstvom od 133,9 milijardi dolara.

Luxury Experience