Katarski šeik Džasim odustao od kupovine Mančester Junajteda

Katarski milijarder šeik Džasim bin Hamad bin Kalifa Al Tani, povukao je ponudu za Mančester junajted.

Ogorčeni bogati šeik prepustio je svoju ponudu strpljivijem kandidatu, Džimu Ratklifu, i izašao iz procesa kupovine kluba sa konačnom ponudom od 6,3 milijarde dolara. Šeik Džasim je takođe smatrao njihovu procenu veoma nerealnom u poređenju sa njegovom zapanjujuće velikodušnom ponudom za 100 odsto vlasništva nad klubom.

Tokom proteklih nekoliko dana, Džasim se uključio u dalje i zaključne razgovore i pregovore pre nego što je raskinuo devetomesečni ugovor. Džasim je dao prvu ponudu u februaru 2023, a odustao je u oktobru.

Odlazak katarskog kraljevskog člana ostavlja otvorena vrata za milijardera Džima Ratklifa, koji se skoro isto vreme bori za vlasništvo nad Crvenim đavolima. Retklif je predložio da se trenutnim vlasnicima dozvoli da zadrže 20% udela ako njegova ponuda uspe. Čini se da bi mu se strpljenje konačno moglo isplatiti. Međutim, ovaj ishod će verovatno razočarati značajan deo pristalica Junajteda, pošto je vlasništvo porodice Glejzer opteretilo klub sa skoro 1,2 milijarde dolara duga. Podsetimo da su navijači Mančester Junajteda, nezadovoljni kako Amerikanci vode klub, više puta protestovali protiv porodice Glejzer.

Finansijska podrška šeika ne bi samo koristila klubu, čija je vrednost 3,2 milijarde dolara, već je njegovo povlačenje zaustavilo i planove za novi stadion, objekte centra za obuku i projekte regeneracije grada i zajednice, za koje se procenjuje da će koštati dodatnih 1,7 milijardi dolara.

Ekspert za transfere Fabricio Romano podelio je vest na svom Jutjub kanalu u subotu, navodeći: „Šeik Džasim je učestvovao u daljim razgovorima sa porodicom Glejzers u vezi sa akvizicijom 100 odsto Mančester junajteda. Međutim, porodica Glejzers je još jednom odbila ponudu šeika Džasima. Shodno tome, šeik Džasim je obavestio Glejzerse da je spreman da se povuče iz procesa.“

Otac šeika Džasima, bivši premijer Katara šeik Hamad, mora da je odahnuo, pošto kraljevska porodica nikada nije bila posebno sklona ovoj investiciji. On je rekao: „Nisam fan fudbala i ne sviđa mi se ova investicija. Možda će se pokazati uspešnom, jer su neki od mojih sinova oduševljeni time, uvek razgovaraju o tome sa mnom i snažno se zalažu za to. Ovo nije moja specijalnost.”

Luxury Experience