Gde se skriva tajanstvena megajahta ruskog milijardera koja menja boju?

Lov na ultraluksuzne superjahte u vlasništvu sankcionisanih ruskih oligarha iz dana u dan postaje sve zanimljiviji.

Neke od ovih jahti svakodnevno prelaze velike udaljenosti samo da bi pobegle od zaplene. Invazija na Ukrajinu od strane Rusije koja je izazvala nekoliko rundi sankcija od strane SAD i njenih saveznika dovela je u fokus višemilionske superjahte u vlasništvu Rusije koje su do nedavno bile obavijene velom misterije, pažljivo se držeći podalje od očiju javnosti.

Zapanjujuća superjahta „Pacific“ od 85 metara u vlasništvu ruskog milijardera Leonida Mikhelsona je jedna od njih.

Britanska vlada je prošlog meseca sankcionisala osnivača i izvršnog direktora najvećeg ruskog proizvođača prirodnog gasa Novatek. Ovo je odmah dovelo u prvi plan njegovu prelepu superjahtu koja je uspela da ostane diskretna svih ovih godina. Luksuzna jahta je od tada u pokretu i trenutno se nalazi u blizini Panamskog kanala, prema najnovijim podacima o pomorskom saobraćaju. Jahta je pre nekoliko dana krenula iz Kostarike i navodno je na putu za Bahame. Međutim, neće biti iznenađenje ako Mikhelsonova superjahta pokuša da otplovi što dalje od SAD.

Ranije poznata kao Project Josi, Pacific jahta je delo brodogradilišta Lurssen, a isporučena je vlasniku 2010. godine. Elegantni eksterijer ove prelepe jahte dizajnirao je argentinski arhitekta German Frers, dok su enterijere dizajnirali Bannenberg & Rowell iz Londona.

Pacific je konstruisana sa čeličnim trupom, aluminijumskom superstrukturom i palubom od tikovine, što joj daje bruto tonažu od 2959 tona. Jedan od vrhunaca superjahte je njena jedinstvena eksterijerna srebrna boja koja je čini odmah prepoznatljivom. Karakteristična metalna završna obrada menja boju na sunčevoj svetlosti od svetloplave do sjajne srebrne, što izgleda prilično cool.

Enterijeri superjahte nikada nisu prikazani javnosti, osim slike koja prikazuje upotrebu zemljanih tonova upotpunjenih akcentima plave boje. Navodno, u jahti postoji čak i lift koji olakšava kretanje između spratova. Jahta može da primi 12 gostiju u 6 kabina i do 28 članova posade.

Što se tiče pogodnosti, Pacific ima sve ono što očekujete od jahte koje košta više od 150 miliona dolara i uključuje bazen, đakuzi, teretanu i bioskop. Superjahta od 85 metara takođe ima dva velika heliodroma za brzi transport gostiju do i sa plovila.  

Pacific superjahta je osmišljena sa namerom da se konstruiše ultra-luksuzno plovilo za kretanje po celom svetu koje bi trebalo da istražuje daleke lokacije na ovoj planeti. Tokom poslednjih nekoliko godina, Pacific je putovala širom sveta - primećena je u Australiji, Indoneziji, Floridi i širom Kariba, Pacifika i Sredozemnog mora.

Pacific jahta može kliziti preko okeana brzinom krstarenja do 14,4 čvora i maksimalnom brzinom od 21,6 čvorova, zahvaljujući svojim dvostrukim MTU 20V 4000 M93L dizel motorima od 5,764 KS svaki. Biće zanimljivo videti gde ultra-luksuzno plovilo sa spoljašnjošću koja menja boju nalazi sigurnost daleko od kandži SAD i njenih saveznika.

Ko je Leonid Mikhelson?

Leonid Mikhelson je osnivač i izvršni direktor Novateka, najvećeg ruskog proizvođača prirodnog gasa, koji je svoje bogatstvo stekao tokom procesa privatizacije nakon raspada SSSR-a kao i većina drugih ruskih oligarha. Veruje se da je 66-godišnji rusko-izraelski milijarder blizak Putinov prijatelj, zbog čega je njegovo ime dodato na listu sankcija. U stvari, Mikhelson igra glavnu ulogu u ruskoj energetskoj industriji, što ga čini jednim od najmoćnijih ljudi u zemlji. Prema Forbsu, postao je najbogatiji čovek u Rusiji 2016. godine nakon što je njegova kompanija zabeležila rekordnu prodaju prethodnih godina. Iako više ne nosi titulu, njegova neto vrednost je i dalje blizu 19 milijardi dolara. Mikhelson je takođe poznati ljubitelj umetnosti sa umetničkom kolekcijom vrednom 200 miliona dolara. Ne samo da je bio u odboru poverenika u njujorškom New Museum od 2013. do 2017. godine, već je sponzorisao i izložbe na Umetničkom institutu u Čikagu i londonskom Tate Modern.