FBI zaplenio jahtu Tango ruskog oligarha, a sada nemaju sredstva za održavanje

Superjahta Tango u vlasništvu sankcionisanog ruskog milijardera Viktora Vekselberga postala je prva luksuzna jahta koja je zaplenjena zajedničkom operacijom koju je sproveo FBI na zahtev američkih vlasti.

Nekoliko nedelja nakon što je zaplenjena u marini Real u Palma de Majorki, u Španiji, vlastima je teško i veoma skupo da održavaju superjahtu za koju se procenjuje da vredi 90 miliona dolara. Kao rezultat toga, super-luksuzna jahta bi uskoro mogla da se nađe na aukciji i bude prodata po sniženoj ceni.

Prema izveštajima, 77-metara dugačku superjahtu Tango zaplenili su FBI i španska policija u okviru istraga o prevari, pranju novca i lažnim dokumentima koji su navodno korišćeni da bi se sakrilo vlasništvo nad jahtom kako bi se izbegle sankcije. Iako je Vekselberg već bio sankcionisan od strane SAD 2018. godine, ruski milijarder rođen u Ukrajini koristio je „plaćanja u američkim dolarima preko američkih banaka“ za kupovinu i održavanje broda, prema Ministarstvu pravde. Međutim, sada kada je imovina zaplenjena od bogatog ruskog oligarha, odgovornost za njeno održavanje leži na američkoj službi. Generalno, godišnji troškovi održavanja superjahte su blizu 10% od njene cene, što iznosi oko 9 miliona dolara u slučaju jahte Tango. To znači da je zaplena jahte sada postala veći teret za saveznu agenciju koja će morati da koristi novac od poreza da bi platila račun za održavanje superjahte u istom stanju u kakvom je bila kada je zaplenjena.

U stvari, ako se superjahta ne proda da bi se pretvorila u likvidnu imovinu, mogla bi da završi na deponiji gde će morati da bude rastavljena da bi se delovi prodali za već nastale troškove. Međutim, postoji jedan veliki problem u prodaji superjahte. Dobro je poznata činjenica da su mnogi kupci masivnih superjahti ruski oligarsi i biznismeni koji su ili stavljeni na listu sankcija ili su teško pogođeni ratom u Ukrajini. Kao rezultat toga, tržište luksuznih jahti je u rasulu i za vlasti bi se pokazalo kao veoma težak zadatak da od prodaje Tango jahte izvuku dobar novac.

Iako Tango jahta nije tako masivna kao neke od ogromnih superjahti u vlasništvu drugih ruskih oligarha kao što su Eclipse i Sailing Yacht A, ona je i dalje moćno impresivno luksuzno plovilo. Sa dužinom od 77,7 metara, Tango je 189. najduža jahta na svetu. Izgrađena u Holandiji od strane kompanije Feadship, superjahta je isporučena 2011. godine i od tada je u vlasništvu Viktora Vekselberga. Elegantan dizajn uključuje upečatljivu kombinaciju belog trupa sa metalik sivom i plavom nadgradnjom, koju je dizajnirao Harison Eidsgaard, koji je takođe dizajnirao enterijere. U stvari, Tango jahta je takođe bila pobednik Svetske nagrade za superjahte 2012.

Dizajn enterijera i raspored superjahte obavijeni su velom tajne, ali može da primi do 14 gostiju u 7 ultra-luksuznih kabina. Za rad jahte potrebna je posada od 22 osobe. Neki glavni sadržaji uključuju palubu privatnog vlasnika sa prostorom za sedenje na krmi, kabinu sa punom širinom i odvojenu radnu sobu, zajedno sa bazenom za plivanje, bioskopom na otvorenom i salonom za masažu sa kozmetičkim salonom.

Ko je Viktor Vekselberg?

Viktor Vekselberg je 65-godišnji rusko-kiparski oligarh, rođen u Ukrajini, čija se neto vrednost procenjuje na 10 milijardi dolara, prema Forbsu, što ga čini 262. najbogatijom osobom na svetu. Nakon što je 1979. diplomirao na Moskovskom institutu za transportno inženjerstvo, Vekselberg je radio kao inženjer, a njegov poslovni put počeo je prodajom otpadnog bakra od dotrajalih kablova. Kasnije je kupio nekoliko srednjih topionica aluminijuma i rudnika boksita i ujedinio ih u Saul Holding 1996. Danas je vlasnik i predsednik Renova Group, ruskog konglomerata koji ima interese u oblasti aluminijuma, nafte, energetike, telekomunikacija i nizu drugih sektora. Milijarder ima bliske veze sa Kremljom, a Putin mu je takođe dao zadatak da nadgleda projekte modernizacije ruske ekonomije. Vekselberg takođe poseduje veliku umetničku kolekciju, uključujući devet Faberžeovih jaja koja je kupio od porodice Forbs za prijavljenih 100 miliona dolara.