Elon Mask izgubio više od 100 milijardi dolara ove godine

Najbogatiji čovek sveta, osnivač kompanije Tesla, Elon Mask, izgubio je više od 100 milijardi dolara ove godine…

Prema navodima, do ovog nemilog broja došlo je zbog najnižeg pada Tesla akcija u protekle dve godine. Na sreću po njega, on je zadržao svoju vodeću poziciju na listi najbogatijih sa bogatstvom koje je procenjeno na 169.8 milijardi dolara, uprkos gubitku koji se piše sa čak dvanaest cifara.

Čovek koji je prošlu godinu završio sa bogatstvom u visini od 340 milijardi svakako može sebi priuštiti takve gubitke i zadržati svoju vodeću poziciju. Tesla akcije pale su za 6.8 % na 167.87 dolara na njujorškoj berzi, što je njihova najniža vrednost od novembra 2020.godine – generalno gledano, ove godine imaju pad od 52 % na berzi, odnosno 29% na Nasdaq 100 indeksu.

Po svemu sudeći, SpaceX CEO moraće da promeni svoj fokus sa Twittera na Tesla brend. Već nam je svima poznato da se ova kompanija bori sa problemima u lancu dostave i skokovima u cenama sirovina. Relativno skoro, Tesla brend je morao da opozove više od 300.000 automobila zbog neispravnih farova. Po svemu sudeći, situacija nije sjajna ni u Twitteru koji je Mask skoro kupio za 44 milijarde dolara, sa čak 60 % otpuštenog osoblja i brojnih radnika koji daju otkaze, radije nego da kleknu i zaklinju se na vernost slavnom milijarderu.

Naime, od njih je traženo da se posvete “okoreloj” radnoj rutini kako bi platforma dalje rasla, što bi za njih značilo više prekovremenih sati nego inače. Pored toga, Mask je odlučio da obustavi podršku za školovanje, jaslice, timske aktivnosti i brojne druge beneficije, što mu definitivno nije pomoglo u zadržavanju radnika.

Uzimajući u obzir sumornu situaciju u obe kompanije, verujemo da će veoma brzo doći do velikih promena na listi najbogatijih ljudi sveta.

Luxury Experience