Bezos tužen zbog nehumanog tretmana prema osoblju na svojoj megajahti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Džef Bezos možda uživa u svom životu na najluksuzniji mogući način na 500 miliona dolara vrednoj megajahti Koru, ali navodno to ne može da se kaže za njegovo osoblje…

U šokantnom obrtu događaja, Mercedes Veda, bivša spremačica suosnivača Amazona, podnela je tužbu protiv njega. Ona tvrdi da su ona i ostali zaposleni morali da rade u nesigurnim i nehumanim uslovima, često trpeći duge smene od 14 sati bez pauza. Takođe je opisala slučajeve diskriminatornog postupanja prema zaposlenima koji su Hispanoamerikanci.

Osim toga, Veda tvrdi da je osoblju bilo zabranjeno korišćenje toaleta tokom određenih sati kada su Bezos i njegova porodica bili kod kuće. Umesto toga, očekivalo se od njih da koriste prostoriju do koje je bilo potrebno penjanje kroz prozor i prelazak preko prljave mašinske sobe, zatim kroz prostoriju za pranje sa hemikalijama.

Ovaj nedostatak pristupa čistim toaletima navodno je često dovodio do učestalih infekcija mokraćnih puteva među osobljem za čišćenje. Prema Yahoo News, tužba takođe ističe navode o diskriminatornom postupanju prema zaposlenima koji su Hispanoamerikanci. Veda tvrdi da je degradirana i kasnije otpuštena nakon što je izrazila svoje zabrinutosti. Pokrenula je pravni postupak u novembru 2022.

Kako se očekivalo, advokat Bezosa, Hari Korel, odbacio je ove tvrdnje, smatrajući ih neutemeljenim i smešnim - i zaista tako izgledaju. Prema pravnom timu Bezosa, Veda je primala šestocifrenu platu i imala autonomiju u vezi sa svojim pauzama i vremenom za obrok. Oni tvrde da treći najbogatiji čovek na svetu nema logičan razlog da uskraćuje svojim zaposlenima pristup toaletima i pauzama.

Dalje bacajući sumnju na tvrdnje koje je iznela Veda je činjenica da je podnela tužbu nakon što je njen zahtev za poravnanje od 9 miliona dolara odbijen. Bezosova strana tvrdi da je otpuštena zbog problema sa učinkom, kako je izvestio Yahoo!. Ako se dokaže da su tvrdnje tačne, to bi moglo rezultirati značajnim finansijskim udarcem na imidž i bogatstvo osnivača Amazona.

Luxury Experience