Model A: Alef je prvo električno vozilo koje može da leti kao helikopter

Električno vozilo Alef Aeronautics, po ceni od oko 300.000 dolara, trebalo bi da postane jedini sertifikovani leteći automobil sposoban za vertikalno poletanje i sletanje.

Kompanija Alef iz Kaliforniji, nedavno je predstavila Model A za dva putnika, rekavši da će vozilo biti "u prodaji" uz depozit od 1.500 dolara u prvom kvartalu sledeće godine, a prve isporuke stižu krajem 2025.

Pored svog retro-futurističkog izgleda (zahvaljujući Hirašu Razagiju koji je dizajnirao modele Jaguar i Bugatti), Model A se razlikuje od drugih letećih automobila koji ulaze na tržište zbog svoje sposobnosti da uzleće i sleće vertikalno, a zatim se kreće po zemlji.

Na snimku se vidi kako se model A približava sudaru, prelazi u režim podizanja, preleće prepreku, sleće na autoput i odlazi, dok su ostali automobili zaglavljeni u ćorsokaku. Da li će to biti legalno ili ne ostaje da se vidi. Ali ovakav manevar je sigurno fantazija svakog vozača u saobraćajnoj gužvi.

Alefov izvršni tim uključuje inženjerske i razvojne veterane, predvođene NBA zvezdom Luisom Skolom, koji je podržao Teslu i bivši šef Ford Aerospace.

Izvršni direktor Alef kompanije je rekao da je model A dizajniran za kratka putovanja. „Većina putnika obično putuje manje od 50 km u proseku“, kaže on. „Dizajnirali smo ga da bude najbrži i najpovoljniji prevoz ikada stvoren za ruralna i urbana područja.“ Činjenica da su krila integrisana u karoseriju od ugljeničnih vlakana umesto da se sklapaju znači da vlasnik neće morati da uzleće i sleće na aerodromima.

Dok u prizemnom režimu model A izgleda kao stilizovani automobil, dizajn šasije od ugljeničnih vlakana je prava inovacija. Dva sedišta ili kokpit su zatvoreni tako da se naginju za 90 stepeni napred dok vozilo prelazi u režim rada aviona. Sa zemlje izgleda kao da vozilo leti bočno, sa točkovima okrenutim unazad.

Model A je dizajniran sa distribuiranim električnim pogonom, softverom za stabilizaciju leta i pogonom na sva četiri točka. Osam motora je ugrađeno u četiri točka kao sigurnosna rezerva. Takođe će imati detekciju i izbegavanje prepreka, kao i kompletan padobran.

Prema podacima kompanije, projektovani domet je 322 km na putu i ​​177 km u vazduhu. Maksimalna brzina od 56 km/h biće u skladu sa propisima za električna vozila malih brzina, iako kompanija veruje da će se brzine povećavati kako novi sertifikovani modeli letećih automobila budu dalje putovali.

Do 2030. Alef planira da napravi model Z, koji će se prodavati po ceni od 35.000 dolara, što je oko 11.000 dolara manje od Teslinog modela 3 iz 2023. Novo vozilo će čak imati domet od oko 645 km na putu i 323 km u vazduhu i naravno da će moći da uradi ono što Tesla možda nikada neće moći: da leti iznad saobraćaja.

Luxury Experience