Melissa Mettler - SPA & Wellness kraljica

Udahni duboko, oseti miris borove šume, dragoceni vazduh ispunjen morskim aerosolima, doživi spokoj, oslušni cvrkut ptica, šum talasa... i zaista u tom trenutku, shvatićeš zašto je Lošinj jedno od najfascinantnijih lekovitih mesta na svetu.

Melissa Mettler je korporativna direktorka spa i wellness brenda Lošinj Hotels & Villas, čiji su dragulji u kruni luksuzni hoteli Bellevue i Boutique Hotel Alhambra, smešteni u kristalno čistoj uvali Čikat na hrvatskom ostrvu Lošinju. Tamo se, u gustoj borovoj šumi i među samoniklim lekovitim biljem čija esencijalna ulja prožimaju vazduh pun morskih aerosola, rađa novo iskustvo wellnessa, u skladu s najsavremenijim principima i bogatim iskustvom koje je Melissa Mettler, međunarodna konsultantkinja u spa i wellness industriji, prikupila radeći s vodećim luksuznim brendovima u svetu.

Lošinj je poznat kao mesto koje leči. Kakvo je vaše iskustvo ostrva?

Lošinj je jedno od najfascinantnijih lekovitih okruženja na svetu. Zaista, takvo mesto ne postoji nigde drugo, to je savršenstvo prirodnih lekovitih elemenata koji se svi događaju istovremeno. Lošinj ima neobično visoku koncentraciju minerala i više od 800 vrsta planktona u moru, a kad se to spoji s toplijom vodom koja brže isparava i jedinstvenim sistemom vetrova, rezultat je vazduh zasićen morskim aerosolima. Takvi aerosoli se potom spajaju s esencijalnim uljima iz naših 1200 vrsta lekovitih biljki i alepskih borova! To je neverovatno. Bukvalno udišete najzdraviji vazduh na planeti! Samo od toga imamo vredne dobrobiti.

Šta vas je motivisalo da prihvatite mesto direktorke za wellness i spa brenda Lošinj Hotels & Villas?

Znala sam da je Lošinj posebno lekovito mesto, ali kad sam došla počela sam zaista proučavati prirodu, i značajnu naučnu pozadinu svega. Uz bogato nasledstvo lečenja na Lošinju, i priča o oporavcima i izlečenjima duže od jednog veka, nisam mogla propustiti priliku da ovde kreiram moderni wellness koncept. Za 32 godine koliko sam u ovom biznisu, nisam se susrela sa tolikim potencijalom. Svet mora saznati za Lošinj, ako do sad nije.

Koja je vaša lična filozofija wellnessa? Oslanjate li se na intuiciju i osećaje kad kreirate wellness koncepte?

Mislim da se ova reč „wellness“ premalo koristi, a nije dobro definisana. Za mene je wellness sve što donosi radost i, na kraju, zdravlje. To su kolektivne prakse i navike koje rezultiraju živahnošću i energijom potrebnim da dovedu telo i duh na optimalnu visinu postojanja. Naša industrija to previše komplikuje. Moj savet je - kreći se, jedi sveže i hranjive namirnice, radi stvari koje te čine srećnim. Tebe, kao individuu. Nemam pristup da „jedna veličina pristaje svima“. Najveći poklon sebi i svom zdravlju je upravo razumevanje svog vlastitog i jedinstvenog dizajna.

Od koncepata koje ste kreirali za LH&V, koji su najupečatljiviji, koje gosti najviše traže?

Priroda je za Lošinj jedinstvena osobina po kojoj se razlikuje od ostalih. Sto posto. Ključ svih wellness koncepata bio je dovesti te prirodne elemente u spa i dovesti spa u prirodu na moderan, glamurozan i iskustven način. Dublje sam uronila u slojevita pitanja poput: „Kako naši gosti mogu iskusiti prirodu, naučiti kako ona deluje i zašto je zdrava? Kako im to možemo pružiti uz najsavremenija spa iskustva?“

Sigurno je inhalacijski bar u Boutique Hotelu Alhambra privukao mnogo pažnje. Haute Living (luksuzni magazin baziran u Majamiju) ga je u prvoj nedelji postojanja uvrstio u „Najneobičnija i najneočekivanija spa iskustva na svetu“! To je naš ritual dobrodošlice tokom kojeg gosti iskuse udisanje podgrejane morske vode s lokalnim aromatičnim biljem kroz uređaj za inhalaciju parom. Tako podsećamo na priču Kurhausa na prelazu iz 19. u 20. vek, kada su se zdravstveni turisti pri dolasku na ostrvo prijavili u Kurkomission i njihova prva terapija bila bi nalik tome.

Radimo s lokalnim „šaptačima bilju“ kako bismo destilovali ulje alepskog bora iz naših šuma za tretmane jačanja imuniteta. Imamo detox pića iz Bellevue-ove destilerije nastala iz lokalnog bilja i cveća koje gostima svakog dana dostavlja naša spa „muza“ koja luta hotelom. Zanimljiva je i naša meditacija naziva “Free Diving Meditation”, na kojoj u Bellevue-u učimo goste kako upravljati svojim dahom i o snazi daha. Zatim mogu svoje veštine oprobati u praksi tokom iskustva slobodnog ronjena s Danielom Gospićem, svetskim prvakom u slobodnom ronjenju koji živi ovde u Lošinju.

Kreirali ste neke od najglamuroznijih i najprestižnijih zdravstvenih i spa iskustava u luksuznom sektoru u celom svetu. Šta ste naučili radeći taj posao?

Naučila sam da ljudi žele osetiti mesto. Moderni wellness putnik želi wellness iskustva koja imaju i dušu i rezultate. Bilo da je to personalizovana aromaterapija s majstorom parfimerom u Sen Tropeu ili podvodna joga masaža s lokalnim šamanom u Meksiku, možda plutanje niz Temzu u Londonu na jedinom luksuznom rečnom brodu građenom da bude spa. Nešto što ne mogu iskusiti nigde drugde, jer u svetu su brendovi svuda. Brendovi su ego. Brendovi nisu pamtljivi. Naravno, mi imamo fantastične brendove kao partnere! Apsolutno, bez  njih ne možemo. Ali pronaći jedinstveni način kako ih primeniti i kako postići wellness koji je relevantan osećaju mesta na kojem se nalazimo, u tome je ključ.

Šta danas uopšte znači luksuz?

Moderni luksuz za mene znači povezanost. Nije komplikovan, personalizovan je i daje smisao. Luksuz su emocija i strast, odigrani u okolini autentične vrhunske klase, u kojoj je sve što vidimo, dodirnemo, okusimo i osetimo, zaista prijatno. Savršenstvo se krije u detaljima.

U svojoj biografiji kažete da ste kršteni u termalnim vodama toplica Bad Ragaz u Švajcarskoj. Koja je pozadina te priče?

Moja je majka bila Amerikanka, a otac Švajcarac. Iako sam odrastala svuda po svetu, otac je insistirao da se krstim u rodnom gradu njegove majke, Bad Ragazu. A oni koriste samo termalnu vodu iz toplica! Ja sam spa beba od početka.

I za kraj, kad imate vremena za malo ličnog wellnessa, koji je vaš privatni recept?

Jedan dan ukusne hrane, izvanrednog vina, zanimljivog društva, smeha, plesa, prirode koja zaustavlja dah i, naravno, očaravajući spa tretman!

Luxury Experience