Christian Kuchler - švajcarski chef koji stvara magiju

Foto: Andreas Fahrni


Ljubav na prvi zalogaj


Vrhunski švajcarski chef Christian Kuchler, ponosni vlasnik dve Michellinove zvezdice i čak 18 Gault & Millau kulinarskih kapica, uneo je pravu gurmansku čaroliju u jedan od najlepših hotela u Hrvatskoj, secesijskog Boutique Hotela Alhambra, smeštenog u bajkovitoj uvali Čikat, na ostrvu Lošinj...

Christian Kuchler (Kristijan Kuhler) mladi i kreativni chef, vlasnik restorana Taverne zum Schäfli u Švajcarskoj, odabrao je upravo luksuznu grupaciju Lošinj Hotels & Villas i saradnju sa Peterom Schochom (Piter Šoh) koji je CEO ove hotelske grupe, za mesto gde je, u saradnji sa chefom Michael-om Gollenz-om (Mihael Golenc), kreirao potpuno novi jelovnik i očarao nas svojom kulinarskom umetnošću.

Piter Šoh, Kristijan Kuler i Mihael Golenc

U ležernoj i prijateljskoj atmosferi, uživali smo u prijatnom razgovoru sa Kristijanom, uz pogled na tirkizno more, nakon prezentacije novog koncepta signature restorana Alfred Keller, smeštenog u jedan od top 10 najboljih hotela u Evropi, koji je s punim pravom član grupacije Small Luxury Hotels of the World.

Kristijane, možete li izdvojiti nešto više o sebi? Šta Vas je konkretno podstaklo da postanete chef?

Kristijan: Restoransko okruženje je na neki način deo mene, mog identiteta. Praktično sam odrastao u restoranu koji su moji roditelji vodili 32 godine i već kao dečak sam pomagao ocu u kuhinji, od pranja sudova, pripreme povrća i slično… Davno je postalo jasno u kojem će se smeru kretati moje životno putovanje, jer za mene jednostavno nije postojala ni jedna druga opcija. Kuhinja je oduvek bila moj dom.

Kako Vas je karijera dovela na ostrvo Lošinj? Kako se osećate ovde i da li Vam se dopada energija ovog ovog ostrva? Njegovi stanovnici?

Kristijan: Na ostrvu Lošinj je odlično! Kada sam prvi put došao ovde bio sam toliko oduševljen uvalom Čikat, prekrasnom prirodom, mirisima, vazduhom koji je ovde potpuno drugačiji, svim hotelima brenda Lošinj Hotels & Villas, ponudom, namirnicama… Sve je počelo kada me CEO Jadranka turizma Peter Schoch nazvao i rekao mi: „Kristijane, imam jedan novi, fantastičan projekat za tebe. Želimo podići Boutique Hotel Alhambra na viši nivo.“ I kada sam prvi put došao ovde u posetu, rekao sam Peteru: „Ovo mi izgleda kao finale Svetskog fudbalskog prvenstva. Sudija ti daje penal u 89. minutu, a na tebi je da loptu pošalješ pravo u gol.“ Zvuči jednostavno, ali nije baš tako. Ipak, vredi svake sekunde. Ovo je zaista predivan hotel, neverovatan pogled na more uvale Čikat, ali i odlično osoblje, što je jako, jako bitno.

Boutique Hotel Alhambra

Zvuči kao savršena kombinacija, sve na jednom mestu!

Kristijan: Da! Imam sreće da sve to radim s odličnim timom, jer postupak odabira pravih saradnika zahteva vreme i brigu. Ali imam stvarno dobar osećaj, jer u saradnji sa lokalnim proizvođačima i dobavljačima, dobijamo najbolje proizvode iz regije.

U Vašoj kuhinji smo primetili da ima dosta azijskog uticaja i začina. Da li Vam je Azija glavni izvor inspiracije ili volite da eksperimentišete s različitim stvarima i tako kreirate ova neverovatno ukusna jela u kojima smo imali prilike da uživamo?

Kristijan: U svojoj karijeri sam radio isključivo sa chefovima klasične francuske kuhinje. Znate, francuska kuhinja je veoma teška, jer ima tu dosta detalja. Tako da ako primenite neke laganije začine iz Azije, poput đumbira, limunske trave ili sl., to može učiniti laganijima klasična francuska jela i takva kombinacija francuske kuhinje s azijskim začinima je jako dobra.

Volim, recimo, napraviti pekinšku patku u kombinaciji s francuskom kuhinjom. Ili kada, na primer, odem u Kopenhagen, jako volim pojesti nordijsku kuhinju. I kad sam došao ovde, na Lošinj, sve vreme poredim kvalitet škampa u Kopenhagenu i na Lošinju. Usudio bih se reći da su ovde ipak kvalitetniji. Zaista možete složiti jelo koje je miks nekoliko različitih kuhinja.

Imate samo 36 godina i već posedujete dve Michellinove zvezdice. Postoji li poseban recept za vaš uspeh?

Kristijan: Bilo bi najbolje da to pitate moje goste (kroz smeh). Oni su ti koji ocenjuju uspešnost ili neuspešnost moga rada. Uz to, svaki uspešan muškarac najčešće ima snažnu ženu iza sebe. To je živa istina. Morate uz sebe imati nekoga ko će vam čuvati leđa, ali i nekoga ko će vas gurati da dajete 150 posto sebe.

Koliko još truda i mašte je potrebno da dostignete i treću Michellinovu zvezdicu?

Kristijan: To zavisi od puno faktora. Jedan od njih su ulaganja. Moj restoran Taverne zum Schäfli je jedini restoran u Švajcarskoj sa dve Michellinove zvezdice koji iza sebe nema hotel ili nekog velikog investitora. Novac, trud napor, sve je to isključivo moje ulaganje. Naravno, priznanja su predivna potvrda za mene i moj mali tim, ali najvažnije mi je da gostima možemo ponuditi nezaboravno iskustvo, a meni kao samostalnom preduzetniku, naravno, da gosti opet dođu. S druge strane, ako želim ići korak dalje, po novu zvezdicu, potrebno je da proširimo osoblje, kako bih imao više vremena da se fokusiram na nova jela, nove doživljaje. U ovom trenutku imamo puno više posla, nego prostora za kreativnost.

Delimično ste mi dali odgovor i na sledeće pitanje. Šta Vaše jelo čini zaista izuzetnim? Koje Vam je najdraže jelo i najdraži začin?

Kristijan: Moje omiljeno jelo je pačja jetra, a začin, rekao bih Piment d'Espelette. To je jedna posebna vrsta papričice, vrlo slična čiliju.

Šta Vi mislite, da li je pandemija koronavirusa promenila način na koji ljudi posmatraju restorane i kuhinju u ovom trenutku?

Kristijan: Mislim da neće biti dobro ako ne otvorimo restorane. Razmislite samo kada su poslednji put ljudi uživali u restoranima. Sećam se kada mi je moj saradnik koji brine o finansijama rekao: „Kristijane, kako si uspeo? Bio si zatvoren dva meseca i 2020. ti je na kraju ispala najbolja godina do sad, a radio si dva meseca manje.“ Odgovorio sam mu da ne znam, iako verujem da su se ljudi trudili da nadoknade izlaske u restorane i da su odlučili da uživaju u omiljenim jelima u okrilju svojih domova, gde su se osećali sigurno.

Mi Vas vidimo kao umetnika i dizajnera hrane. Kako Vi vidite sebe?

Kristijan: Za mene funkcija u kuhinji nema veliku važnost. Mnogo su mi bitniji trud i rad pojedinca.

Ali ljudi vole videti tu lepotu na tanjiru i Vaša jela izgledaju spektakularno. Zaista su prava poezija za naša čula ukusa i mirisa, dok su u isto vreme primamljivi i na pogled. 

Kristijan: Tačno, ali fokus na mom tanjiru su ukusi. Iako uvek postoji određen ukus koji želim naglasiti u pojedinom jelu, bitno je da se ukusi na tanjiru sjedinjuju i prave harmoniju.

Imate li neke velike planove za budućnost? I da li biste ih podelili s nama?

Kristijan: Imam jedan veliki projekat, koji bi kroz nekih 5-6 godina trebalo biti realizovan. Istovremeno, tu je i moja porodica, supruga i dvoje male dece…

I za kraj, da li ste na Lošinju možda pronašli neki magičan začin s kojim radite u kuhinji?

Kristijan: Da, borove iglice, odnosno sirup od borovih iglica. Primenjujemo ga na razne načine, za hranu, piće, likere, čajeve…

Autor: Mina Srećo

Fotografije: LH&V