INTERVJU: FILIP SELVA

Italijanska kompanija Selva predstavlja jednu od najprestižnijih proizvođača vrhunskog nameštaja. Zastupljena je na tržištu pola veka, a danas posluje u skoro svim zemljama sveta...

Okupila je više od 3000 zaposlenih koji su vođeni istom idejom: da svojim korisnicima udovolje kvalitetom, udobnošću, dizajnom. Njihov nameštaj nalazi se u domu Dimitrija Medvedeva, Baraka Obame, Romana Abramoviča, a enterijere hotela, kao što su Šeraton, Hilton, Kempinski i Hajat, krase komadi nameštaja upravo iz kolekcije Filipa Selve. U prijatnom razgovoru sa g-dinom Selvom na najvećem svetskom sajmu dizajna u Milanu, pokušali smo da saznamo tajnu njegovog uspeha…

1. Šta je ključ Vašeg uspešnog dizajna?

Trudim se da pratim trendove, prihvatam uticaje iz celog sveta. Ključ uspeha je kompromis između želje kupaca, želje dizajnera i know how-a, koji je zasnovan na tradiciji proizvodnje nameštaja dugoj skoro 50 godina. Jedino gde ne sme biti kompromisa je kvalitet koji uvek mora da bude na vrhunskom nivou. Puno pažnje posvećujemo obradi drveta, koje je vrhunskog kvaliteta. Imamo posebne tehnike farbanja, i sve je ručno pravljeno.

2. Ko su Vaši klijenti?

Naši proizvodi su prevashodno namenjeni ljudima koji su hedonisti, koji uživaju u životu, prefinjeni su, mnogo putuju, oni koji su imali prilike da vide mnogo toga i to je razlog zbog čega prepoznaju kvalitet i cene dizajn našeg proizvoda. Kupuju ga ljudi iz svih branši. Naš nameštaj predstavlja most generacije, DNK koji se prenosi sa generacije na generaciju i uvek ostaje moderan i atraktivan.

3. Da li je neko od poznatih ličnosti kupovao Vaš nameštaj?

Kompanija Selva posluje u u skoro svim zemljama na svetu. Opremali smo nameštajem hotelske lance, kao što su Šeraton, Hilton, Hajat, Kempinski, Meriot, Meridian i dr. Teško mi je da izdvojim nekog, jer svaki naš kupac zaslužuje posebnu pažnju. Naš nameštaj se nalazi u domu Dimitrija Medvedeva, a i Mišel Obama je takođe naš kupac. Opremali smo kompletnu vilu na Sardiniji Romana Abramoviča, kao i rezidenciju Jasera Arafata...

4. Sa kojim brendom biste identifikovali brend Selva?

Ne vidim sebe ni kao Mercedes, ni kao Audi. Kad bih morao da se identifikujem sa nekim brendom iz auto industrije, mislim da bi to bio Aston Martin ili ako bih poredio sa markama satova, YWC ili Brajtling.

5. Primetili smo da su konji često prisutni u Vašem dizajnu...

Volim konje. Oni predstavljaju lepotu, moć, snagu. Smatram da su jedine životinje koje su pored psa, čovekov najbolji prijatelj. Iz ljubavi sam počeo da gajim arapske konje pre 30 godina. Oni imaju posebno mesto u mom domu.

6. Da li ste bili u Srbiji?

Naravno. Beograd mi se jako dopada. Arhitektura je vrlo interesantna i pojedine ulice me neverovatno podsećaju na Budimpeštu i Beč. Ima veoma dobru energiju i moj utisak je da su Beograđani jako dobri ljudi. Primećujem da se Beograd razvija i ima potencijal da vrlo brzo postane jaka platforma u regionu, jer se nalazi na raskrnici puteva Istoka i Zapada.

7. Vaš omiljeni kutak je...?

Omiljeni kutak u mom domu je kuhinja. Ona predstavlja za mene centar života, jer se u njoj okuplja porodica.

8. Gde pronalazite inspiraciju?

Uživam u životu svakog dana. Inspiraciju pronalazim svuda, u svom poslu, srećnim kupcima, mojim radnicima, prijateljima, svojoj porodici. Oni me ispunjavaju pozitivnom energijom i čine me srećnim. Uvek držim otvorene oči i gledam u kom pravcu se kreće svet. Trudim se da pronalazim odgovore za svoju radoznalost i gledam daleko.

9. Koje je Vaše omiljeno vino?

Volim da uživam uz crna vina, mada smatram da će se u budućnosti više piti bela. Favorit mi je Pinot noir, kao i francuska vina. Privatno sam počeo da proizvodim vina Selva, ali o tome ćemo drugom prilikom.

10. Šta mislite o našem magazinu?

Veoma mi se dopada. Oduševljen sam prezentacijom i stilom.


Autor: Mina Srećo (Petijević)

Fotografije: SELVA

Izvor: Mini Studio

Luxury Experience