INTERVJU Fausto Filippetti

Fausto Filippetti, osnivač i vlasnik kompanije Filippetti Yacht iz Mondolfa, govori o jahti iz svojih snova, Daemon 75’, koja je predstavljena 2008. godine, po čemu se razlikuje od drugih jahti i šta je to što je čini tako jedinstvenom...

1. Kako je rođena Daemon ideja?

Daemon nije samo ideja, već rezultat mojih specifičnih želja: stvaranje nečega zaista inovativnog, kreiranje jahte neuporedivog dizajna i performansi. Daemon predstavlja jahtu kojoj suđeno da prekine sa tradicijom i postane reper za novi dizajn i performanse.

2. Ko je dizajnirao Daemon?

Daemon je dizajnirao moj prijatelj Luiz de Basto, poznati portugalski dizajner.

3. Daemon dizajn je zaista poseban, ali šta je ono u njegovoj liniji, što može da ga učini prepoznatljivim među drugim jahtama iz iste klase?

Daemon je plod moje lične volje da se stvori jahta, koja je daleko od konvencionalnih ukusa. Zbog toga, ne detalji, već cela linija, Daemon čini jedinstvenim. Ima  ekstravagantan i sofisticirani dizajn, kao i ekskluzivnu liniju. Njegov veoma uzak trup odaje jedno od njegovih glavnih obeležja. On nudi minimalan otpor vodi, što ovoj jahti omogućava brzinu od 55 čvorova, (u Daemon 75’ verziji S), koja oduzima dah i predstavlja rekord za ovu klasu.

4. Koja je najistaknutija karakteristika njegove lepote?

Daemon je jedinstven u celokupnom svom dizajnu, ali paluba predstavlja jednu od njegovih najlepših karakteristika. U potpunosti okružen staklenim panelom, koji je podeljen u tri dela, od kojih se dva uvlače odmah pored mosta, brodu pruža više udobnosti i osvetljenosti. U trpezariji i VIP svečanom salonu, plafon je prozor ka nebu. To čini sobu zaista osvetljenom u toku dana i daje joj posebnu atmosferu noću.

5. Daemon je brod sa odličnim performansama. Sa kojim automobilom bi se mogao uporediti?

Da budem iskren, Daemon se ne može uporediti sa bilo kojim automobilom. On je jedan i jedini. Mi bismo samo mogli reći da poseduje moć i sportski duh Poršea, rafinisanost Aston Martina i ekskluzivnost Bentlija.

6. Koji je prvi detalj enterijera Daemona koji privlači pažnju?

Karakteristična modernost nameštaja, sve u high-tech stilu. Prirodni materijali i vrhunska tehnološka rešenja, poput akrila, kristalnog stakla, kože i Corian®, u kombinaciji sa najplemenitijim drvetom, poput mat hrasta, venge, okumè i tikovine.

7. Možete li da nam kažete nešto o tehnologiji Daemona?

Daemon dobija snagu iz dva MTU, ili alternativno, 2 CAT motora. Njime se može udobno upravljati iz sedećeg položaja, zahvaljujući inovativnom elektronskom Trim džojstiku, koji je ugrađen u stolicu, u naslonjač za ruke. Njegov izuzetno lagan trup i gornja struktura, napravljeni su korišćenjem savremenog “vinyl ester resin infusion” sistema. Metalna ograda na pramcu je osvetljena LED lampama, a donja i noseća struktura su od fiberglasa. U Daemon-u, čak i „beaching sistem“ ima novi koncept, gde ga sistem šina nežno postavlja na površinu vode.

8. Ko je, po Vama, idealan vlasnik Daemona?

Daemon je dobra i prefinjena "luksuzna igračka" i to ga čini idealnim za sofisticirane ljude koji vole velike brzine, razonodu i zabavu. Daemon je savršen za sve one koji žele da borave na brodu, samo sa porodicom ili bliskim prijateljima.

9. Koje verzije Daemona su u ponudi?

Za proizvodnju su predviđena tri modela. Daemon 75 - trup broj 1 - verzija S ima dve kabine, dva MTU 2435 KS motora i Arneson ASD 15L pogon. Daemon 75 - Standard verzija - sa tri kabine, dva CAT 1,925 KS motora, takođe smo predvideli i proizvodnju Daemon 70, sa tri kabine i dva CAT 1,925 KS motora.

 

Luxury Experience