Verovali ili ne: u nekim zemljama je korona virus doveo do procvata bogatstva

Iako je pandemija korona virusa praktično opustošila budžete brojnih država širom sveta, neke su uspele da joj se odupru i da čak profitiraju tokom njenog trajanja…

Budući da su najgori deo pandemije uspeli da zadrže pod kontrolom, Novi Zeland će biti jedna od zemalja u kojoj će ultra-bogata populacija porasti za više od 50 % tokom narednih pet godina. Broj milionera na Novom Zelandu porastao je za trećinu u poslednjih pet godina, ali će porasti za 72% tokom sledećih pet. U međuvremenu, broj pojedinaca ultra visoke neto vrednosti (UHNWI ili onih vrednih preko 30 miliona dolara) povećaće se za 52% u istom vremenskom periodu, prema novom izveštaju kompanije Knight Frank, konsultantske kuće za nekretnine.

Zapravo, Novi Zeland je postao toliko bogata destinacija, da morate imati minimum 2.8 miliona dolara kako biste se pridružili tom čuvenom 1 % najbogatijih. Upravo ovi podaci stavljaju Novi Zeland na četvrto mesto nakon Monaka, Švajcarske i Sjedinjenih Država, kada se radi o visini bogatstva koje je potrebno kako biste se pridružili klubu najbogatijih.

Ipak, nije samo novac ono što milijardere Novog Zelanda uzdiže u čitavom svetu. Do decembra prošle godine, njihov pasoš bio je treći najmoćniji na svetu, na osnovu broja zemalja koje mogu posetiti bez vize. Ovim je zaključena godina tokom koje su bogati ljudi iz svih krajeva sveta nudili milione samo da bi se preselili u zemlju. Na vrhuncu talasa, neko iz SAD-a je kliknuo na veb stranicu Immigration New Zealand svakih 30 sekundi, iako boravak košta najmanje 3 miliona novozelandskih dolara (2,2 miliona američkih) i obrada mu traje tri do četiri meseca.

Još jedna privlačnost Novog Zelanda je udaljenost njegovih brojnih ruralnih i priobalnih poseda, dok čak četvrtina UHNWI želi da kupi novu kuću ove godine, upravo u tom delu zemlje. Život na selu ili na obali verovatno će biti norma današnjih ultra bogatih ljudi. Gotovo trećina ispitanika rekla je da planira da glavno porodično prebivalište nadogradi tako što će spoljni prostor biti najvažniji atribut za novi dom.

Međutim, Novi Zeland nije jedina zemlja koja je imala koristi tokom pandemije. Normalnost se vraća i u Kinu, pa tako i brzi rast bogatstva zemlje. Broj UHNWI-ja u Kini porastao je prošle godine za 16% i očekuje se da će se dodati novih 32.000 do 2025. godine. Obe zemlje čine deo azijskog procvata bogatstva, koji će u narednih pet godina voditi Indija i Indonezija, pri čemu će ova poslednja udvostručiti milionsku populaciju. Dok će globalna populacija UHNWI-a porasti za 27% od sada do 2025. godine, u Aziji će njihov broj narasti za 39%.

Izvor: Forbes.com