U Francuskoj zaplenjene vile trojice ruskih oligarha

Francuska nastavlja lov na rusku imovinu i nakon zaplene četiri jahte, šest helikoptera i tridesetak vila, službe Ministarstva finansija zaplenile su tri nove vile oligarha na jugu Francuske.

Hajde da bliže pogledamo kako izgledaju luksuzne vile na Azurnoj obali i kome pripadaju!

Vila "Herkules" Olega Deripaske

Vila "Herkules" u Sen Tropeu je čitav kompleks. Pored glavne kuće, tu je i pansion od 450 kvadratnih metara, prostorije za osoblje, kao i heliodrom i teniski teren. Za arhitekturu je zaslužan pariski biro R. Martinet Architect, za bašte koje se prostiru na površini od 140 hektara, čuveni pejzažni dizajner Lui Beneš, dok je enterijere dizajnirao biro MHZ.

Veoma veliko imanje, koje se nalazi između opština Sen Trope i Ramatuel, kupljeno je 2005. godine. Milijarder i osnivač aluminijumskog giganta Rusal osudio je rat u Ukrajini krajem februara, a oligarhova jahta je već zaplenjena na Maldivima. Francuske vlasti su 28. aprila objavile zaplenu vile: prema njihovim podacima, ona pripada Olegu Deripaski, koji je potpao pod sankcije.

Vila u Bijaricu Kirila Šamalova

Ovu vilu je prema rečima francuskih vlasti, Kiril Šamalov kupio 2012. godine od Genadija Timčenka. O ovom imanju se gotovo ništa ne zna - osim da se zgrada nalazi u najprestižnijem letovalištu u blizini Bijarica, ali na osnovu fotografije je lako izvući zaključak o veličini i luksuzu kuće 40-godišnjeg milijardera koji je potpao pod sankcije, a koji se dovodi u vezu sa predsednikovom porodicom.

Vila Trijanon Muse Bažajeva

Treća vila na meti francuskih vlasti je veliko imanje koje se nalazi na Azurnoj obali u Saint-Jean-Cap-Ferret-u. Vila se zove Trijanon jer je kopija čuvene palate, koja se nalazi u blizini Versajske palate i u vlasništvu je biznismena Muse Bažajeva, koji ju je kupio 2000-ih.

Koliko je poslednji vlasnik (barem prema francuskoj vladi), biznismen Musa Bažajev preobrazio enterijere vile možemo samo da nagađamo. Ipak, čini se da se investicija nije isplatila – vila je uvrštena na „listu za zaplenu”.

Sredinom aprila je objavljeno da je Francuska zamrznula 41 imovinu zbog sankcija Ruskoj Federaciji u Parizu, na Alpima i na Francuskoj rivijeri i procenila ih na 620 miliona dolara, ali se u stvari vrednost imovine približava milijardu dolara.