Stotine privatnih aviona ruskih oligarha prizemljeno u Dubaiju

Ovi avioni su žurno odleteli u Dubai da bi izbegli sankcije i svaki dan im se naplaćuje 1.000 dolara za parking.

Ujedinjeni Arapski Emirati su se pretvorili u sigurno utočište za sankcionisane ruske oligarhe i poverljive ljude ruskog predsednika Vladimira Putina koji su žurili da svoju pokretnu imovinu premeste na sigurno. Više od 100 privatnih aviona povezanih sa Rusijom stiglo je do aerodroma u Dubaiju u potrazi za utočištem od kada je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

Dok su svi parkirani privatni avioni u vlasništvu Rusa uspeli da pobegnu od sankcija dolaskom u Dubai, oni su tamo praktično zaglavljeni i nemaju gde da odu. U okviru sankcija koje su objavile Sjedinjene Države i Evropska unija, kompanijama je zabranjeno da osiguravaju ruske avione ili nude usluge upravljanja flotom i održavanja. „Mnogi avioni vezani za Rusiju preselili su se u UAE jer tamo možete da letite u vazdušnom prostoru, ali kada stignete tamo, prilično ste prizemljeni jer ne možete da održavate avione“, rekao je Stiv Varsana, izvršni direktor privatnog brokera aviona The Jet Business.

Među svim avionima vezanim za Rusiju koji su nasukani u Dubaiju je i Boeing Dreamliner u vlasništvu milijardera Romana Abramoviča. Procenjen da košta 350 miliona dolara, Boing 787-8 Dreamliner je najskuplji privatni avion u vlasništvu pojedinca. Dreamliner je navodno isporučen ruskom tajkunu prošle godine i prvobitno se veruje da je napravljen 2015. za PrivatAir, švajcarskog avio-operatora koji je bankrotirao 2018. Kabina je prilagođena da stane 50 putnika i završena je po ukusu milijardera. Sama trpezarija je toliko velika da može da primi 30 gostiju. Prema podacima Dreamliner je stigao u Dubai 4. marta i od tada je tamo parkiran.

Ostali avioni koji su nasukani u Dubaiju uključuju avion Gulfstream G650ER koji koristi Viktor Rašnjikov, predsednik odbora direktora Magnitogorske železare i čelika, avion Embraer S/A koji je navodno u vlasništvu milijardera Mihaila Gucerijeva i avion Bombardier BD700 Global Ekpress koji je ​​povezan sa Arkadijem Rotenbergom.

Aerodromske uprave u Dubaiju naplaćuju blizu 1000 dolara dnevno za parkiranje aviona, što možda ne zvuči previše kada se uzme u obzir cena ovih mlaznjaka. Avioni u vlasništvu Rusije nalaze se i drugim delovima sveta, uključujući aerodrome u Istanbulu i Tbilisiju.

Turska je još jedna zemlja koja je odbila da se pridruži Zapadu u njegovim sankcijama protiv Rusije, i postala je jedno od popularnih sigurnih utočišta za oligarhe da parkiraju svoju pokretnu imovinu. Dve Abramovičeve superjahte, Eclipse i Solaris, koje zajedno vrede 1,3 milijarde dolara, stigle su u Tursku pre nekoliko nedelja kako bi izbegle da budu zaplenjene. Međutim, zapadne zemlje su imale različite moguće metode da stegnu obruč oko sankcionisanih ruskih milijardera. Superjahta Solaris je bila prinuđena da ponovo isplovi pošto je operater turske luke registrovan u Velikoj Britaniji, što ga čini pravno odgovornim.