Ruski oligarh moli evropske sudove da suspenduju sankcije kako bi mogao da se opusti na svojoj superjahti

Farkhad Ahmedov će uvek biti čovek koji je voleo svoju superjahtu malo više od svoje, sada već bivše supruge, Tatjane Ahmedove.

Tokom razvoda i oštrih sankcija, ruski milijarder se bori zubima i noktima za svoju voljenu superjahtu Lunu vrednu 353 miliona dolara.

Sankcionisani ruski tajkun apelovao je na Savet Evropske unije da odustane od sankcija koje su mu uvedene u aprilu kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. Dok se par borio na sudu, ova veličanstvena luksuzna jahta se gubila, usidrena u Port Rašidu u Dubaiju više od dve godine. Gospođi Ahmedovoj je srce ostalo na zapanjujućoj jahti sa devet paluba i isprobala je sve trikove iz knjige da bi stekla brod, ali raskošna Luna je bila ono što njegova bivša žena nije mogla da osvoji.

Slično tome, Ahmedov takođe želi da dobije pristup jahti i rekao je EU da „više nije uključen u energetski sektor“ ni u Rusiji ni bilo gde drugde „i da nije bio već nekoliko godina“. U žalbi se priznaje da je Ahmedov „umešan u rusku lokalnu politiku“. Ipak, navodi se da on „nije bio na političkoj funkciji u Rusiji više od jedne decenije i nikada nije bio član političke partije, u Rusiji ili negde drugde”.

Ranije u maju, Luna je zaplenjena u luci Hamburg od strane Federalne službe kriminalističke policije. Još jedna jahta koju su nemački zvaničnici zaplenili bila je najveća svetska superjahta Dilbar, koja pripada ruskom oligarhu Ališeru Usmanovu. Kao i Farkhad Ahmedov, Usmanov je takođe uložio žalbu Opštem sudu EU 29. aprila, tražeći od drugog najvišeg tribunala da suspenduje sankcije.

Jahta Luna se razmeće sa devet paluba, ogromnim bazenom i mini-podmornicom. Zanimljivo je da je izgrađena za milijardera Romana Abramoviča, ali Ahmedov je učinio Lunu svojom 2014. Bogata porodica je uživala u letnjoj sezoni na luksuznom brodu koji je plovio Mediteranom pre nego što se rastala od njega radi opsežnog renoviranja.

Raskošna luksuzna jahta ima ne samo jedan, već dva heliodroma i o njoj se najviše govorilo zbog bazena koji je bio najveći ugrađen u superjahtu 5 godina, sve dok se Dilbar nije pojavila 2015. Lunina donja paluba je dom za dve garaže, dobro opremljenu teretanu i impresivan klub na plaži sa parnim kupatilom, malim bazenom i saunom.

Ova masivna jahta je napravljena za rekreaciju i zabavu. Ima deset velikih VIP soba za ekstravagantan smeštaj 20 gostiju. Povrh svega, Luna skriva dva višenamenska čamca za spasavanje po meri, vredne skoro 4 miliona dolara.

Za Lunu se vredi boriti:

Gospođa Farkhada Ahmedova je želela superjahtu Lunu vrednu 353 miliona dolara kao deo svoje nagodbe o razvodu od oko 600 miliona dolara. Tatjana je bila toliko očajna da je zapravo angažovala bivše operativce da zauzmu superjahtu. Tatjanini advokati su potvrdili: „Sud je zvanično dodelio Luna jahtu Tatjani i mi, naravno, koristimo sve mogućnosti koje su nam dostupne da je povratimo kao deo zakonite nagodbe dodeljene Tatjani. Stoga smo zadržali usluge specijalizovane kompanije da povratimo svu imovinu koju dugujemo našem klijentu.“

Portparol Ahmedova je, s druge strane, rekao: „Burford i ona su proveli godine i potrošili milione funti na skupoj globalnoj turneji po raznim jurisdikcijama u svojim pokušajima da zauzmu Lunu. Svaki pokušaj je propao, a jahta ostaje i ostaće u vlasništvu Farkada i porodičnih fondova.“