Preko noći postala najbogatija Srpkinja

Više slika

Više slika

I dok će mnogi nagađati da su u pitanju žene političara, lokalnih moćnika, tajkuna i vlasnika raznih medija, u pitanju je sasvim druga osoba…

Sandra Meljničenko, supruga čuvenog ruskog oligarha Andreja Meljničenka, preko noći postala je najbogatija Srpkinja, kada je njen suprug, pokušavajući da izbegne zaplenu svoje imovine, svo svoje bogatstvo prebacio na njeno ime. Ipak, njihova sreća nije dugo trajala, jer se i sama Sandra našla na listi sankcija, koje su uvedene zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Bogatstvo Andreja Meljničenka procenjuje se na 17.9 milijardi dolara, a u njegovom vlasnštvu je velika kompanija koja se bavi proizvodnjom đubriva – EuroChem Group, kao i kompanija koja se bavi iskopavanjem i prodajom uglja, SUEK.

Kao što već verovatno znate, Sandra uživa u bogatstvu svog muža otkako se udala za njega. Njih dvoje zajedno poseduju dva penthausa koja su vredna više od 30 miliona dolara. U martu ove godine, ona je zamenila svog supruga kao de facto vlasnik Firstline Trust kompanije, kojom upravlja Linetrust PTC Ltd, a koja je zapravo ultimativni vlasnik kompanije EuroChem Group. “Samim tim, ova kompanija povezana je sa vodećim poslovnim čovekom koji je uključen u vodeće sektore koji predstavljaju veliki izvor prihoda vlade Rusije”.

Prema godišnjem izveštaju kompanije za 2020.godinu, Meljničenko je kontrolisao 90 % EuroChem grupe, dok je u SUEK imao udeo od 92.2 %. Milijarder takođe poseduje veliki deo vlasništva javne kompanije Rosseti Siberia PJSC (40.4%) i punu kontrolu Lucegorski rudnika uglja i Primorskaya GRES hidroelektrane. Takođe, kako lokalni mediji navode, Meljničenko je zaradio više od 800 miliona dolara od SUEK i EuroChem kompanija.

U svom CV, Meljničenko takođe može napisati da je su-osnivač MDM Bank, koja je postala jedna od 10 najvećih privatnih bankarskih ustanova Rusije, dok je do 1997.godine imao svoje mesto u odboru direktora, kada je kupio deonice svog partnera i postao jedini vlasnik.

Svoje slobodno vreme, Sandra i Andrej, zajedno sa svojom decom provode na jahti A, koja nas svojim izgledom podseća na podmornicu, a prema procenama vredna je četvrt milijarde dolara. Uz sve to, par je vlasnik velike kolekcije impresionističkih slika, uključujući radove sa potpisom Monea, pri čemu se prema navodima, neke nalaze na njihovoj jahti.

Kada žele da brzo stignu sa jedne strane sveta na drugu, oni mogu putovati svojim luksuznim privatnim Boeing BBJ avionom, dok je deo njihovog portfolija nekretnika i penthaus u Njujorku na dva nivoa, sa velikom krovnom terasom, smešten u Central Parku, uz dekadentnu vilu u Francuskoj i jedan posed u Velikoj Britaniji.

U medijima, Andrej Meljničenko nije poznat kao milijarder koji olako troši svoj novac, ali po svemu sudeći nije ni cicija – za rođendan svoje supruge, on je angažovao Dženifer Lopez. Inače, Sandra i Andrej su u braku od 2005.godine i zajedno imaju dvoje dece – ćerku Taru i sina Adrijana.

Luxury Experience