Italija je zaplenila jahtu ruskog milijardera Andreja Meljničenka

Ruski milijarder Andrej Igorevič Meljničenko našao se na listi sankcija EU pre nekoliko dana nakon što je navodno prisustvovao televizijskom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon invazije na Ukrajinu.

Kao posledica toga, italijanska policija zaplenila je milijarderovu ogromnu jahtu vrednu 580 miliona dolara koja se sada nalazi u Trstu. Za jedinstvenu megajahtu kažu da je najveća jedrilica na svetu sa dužinom od 143 metra.

Jahta, nazvana "Sailing Yacht A“ je inženjersko čudo koje pomera granice izgradnje jahti. Meljničenko je tačno znao kakvu jahtu želi u svom posedu i zbog toga je okupio sopstveni tim kako bi megaprojekat odveo od faze ideje do završetka. Da bi dizajnirao jedinstvenu megajahtu, milijarder je izabrao Filipa Starka, dok je veteran u izgradnji superjahti Dirk Klosterman dobio odgovornost da vodi tim.

Brodogradilište HDW u Nemačkoj izabrano je za izgradnju megajahte, a rad je konačno počeo 2011. godine sa odabranom posadom koja je preuzela odgovornost za proces izgradnje, što je u suprotnosti sa standardnim procesom tendera i ponude. Bilo je potrebno četiri godine da se završi i isporučena je milijarderu 2017. nakon opsežnih ispitivanja na moru.

Nekonvencionalni dizajn ove kreacije je znatno drugačiji od bilo koje luksuzne jahte koje smo do sada imali priliku da vidimo. Ultra-elegantan dizajn trupa izgleda kao futuristička verzija jedrenjaka iz prošlosti. Iako je trup napravljen uglavnom od čelika, konstrukcija takođe uključuje lagane materijale poput kompozita i ugljeničnih vlakana kako bi jahta bila što lakša.

Jahta ima maksimalnu širinu od 24,88 metara, osam paluba povezanih višestrukim liftovima i slobodno plutajućim spiralnim stepenicama. Potrebna je posada od 54 člana da bi luksuzno plovilo bilo u funkciji i moglo da primi do 20 gostiju. Nažalost, nema slika enterijera jahte, jer su vlasnik i graditelji želeli da se čuva u tajnosti.

Ogromna luksuzna jahta izgleda mnogo veće od svoje stvarne veličine zahvaljujući tri kolosalna jarbola. Glavni jarbol uzdiže se 100 metara iznad vodene linije, što ga čini čak višim od Big Bena. Zakrivljeni jarboli takođe imaju aerodinamičan dizajn za presecanje vazduha sa minimalnim otporom i napravljeni su od ugljeničnih vlakana.

Jahtu pokreće hibridni dizel-električni sistem sa propelerima koji se mogu kontrolisati. Podupirači mogu biti napajani dvostrukim glavnim dizel motorima MTU 20V 4000 ML73 ili električnim motorima ili kombinacijom oba preko kvačila i menjača.

Jahta ima maksimalnu brzinu od 23 čvora i brzinu krstarenja od 19,5 čvorova sa dometom od 6.500 nautičkih milja. Takođe ima garaže u koje mogu da stanu četiri podmornice i heliodrom.

Ko je Andrej Igorevič Meljničenko?

Meljničenko je 50-godišnji ruski milijarder industrijalac koji je osnivač EuroChem Group i kompanije SUEK. Prema Forbsu, njegova neto vrednost je procenjena na 15,8 milijardi dolara od 10. marta 2022, što ga čini sedmom najbogatijom osobom u Rusiji. Njegov prvi poslovni poduhvat bio je lanac menjačnica koje je pokrenuo 1990-ih. Iako je Meljničenko negirao da ima bilo kakve političke veze, sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon invazije na Ukrajinu ga je stavio na listu sankcionisanih.

Luxury Experience