Gde se krije jahta Andreja Meljničenka?

Prošlo je skoro tri meseca otkako je motorna jahta „A“ vredna 300 miliona dolara, povezana sa sankcionisanim ruskim oligarhom Andrejem Meljničenkom, isključila svoj uređaj za praćenje kako bi ostala skrivena od zapadnih vlasti.

To je jedna od mnogih očajničkih mera koje je ruski milijarder preduzeo da zaštiti svoju imovinu od zaplene, što uključuje i predaju kontrole nad svojim kompanijama za proizvodnju uglja i đubriva svojoj supruzi 8. marta.  

Međutim, motorna jahta A u obliku oštrice do sada je uspevala da prevari zemlje koje su sankcionisale Meljničenka nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Poslednja potvrđena lokacija luksuznog broda bila je 10. marta na Maldivima, nakon čega je nestao iz globalnog sistema za praćenje. Dok su Maldivi postali utočište za sankcionisane ruske biznismene i Meljničenkova cenjena superjahta je tamo bila bezbedna, 119-metarsko plovilo za razonodu je u UAE od aprila, prema izveštaju Financial Times.

Britanski novinari prvi put su 18. aprila primetili motornu jahtu A u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usidrenu nasuprot ribljoj pijaci Ras al Haima u centru grada. Iznenađujuće, Meljničenkova superjahta je napustila Dubai 4. marta pre nego što je posle nekoliko dana poslednji put emitovala svoju lokaciju u blizini Maldiva. Zanimljivo je da je vlada ostrva odjavila Meljničenkove jahte, uključujući motornu jahtu A.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, UAE su postali žarište ruskih biznismena i sankcionisanih oligarha, uprkos dugogodišnjim bezbednosnim odnosima te zemlje sa SAD. UAE niti su uvele sankcije Rusiji niti su zvanično kritikovale invaziju na Ukrajinu. Ovo je pretvorilo UAE u sigurno utočište za Ruse koje su SAD i njihovi saveznici stavili pod sankcije. Ruski milijarderi nisu samo parkirali svoje višemilionske superjahte u UAE, već i svoje privatne avione, uključujući privatni Boing 787 Dreamliner Romana Abramoviča vredan 300 miliona dolara. U stvari, više od 100 privatnih aviona u vlasništvu ruskih oligarha prizemljeno je u Dubaiju poslednjih nekoliko meseci.

Motorna jahta A

119 metara dugačka motorna jahta A jedna je od najpoznatijih i najslavnijih superjahti zahvaljujući svom jedinstvenom dizajnu nalik oštrici. Uprkos ogromnoj veličini i zapremini, elegantan dizajn superjahte pomaže joj da "seče kroz vodu" brzinom od 25 čvorova. Motornu jahtu A konstruisao je pomorski arhitekta Martin Frensis, a izgradio je Blohm + Vos u svom brodogradilištu po ceni od 300 miliona dolara. Takođe je postala šesta najveća privatna superjahta na svetu kada je završena i isporučena 2008.

Osim svog jedinstvenog dizajna trupa, zadivljujuća superjahta ima dugu listu nekonvencionalnih dizajnerskih karakteristika. Jedna od njih je glavni otvoreni prostor za odmor koji se nalazi ispred salona. Dizajn enterijera je podjednako ekscentričan sa atipičnim dizajnerskim karakteristikama kao što su celi zidovi obloženi kožom raža, kožom aligatora ili ogledala od poda do plafona.

Za razliku od tradicionalnih superjahti koje su u velikoj meri opremljene luksuznim nameštajem enterijer motorne jahte A je oličenje minimalizma. Iznad palube se nalazi heliodrom zajedno sa još dva bazena na krmi. Jedan od njih je sa staklenim dnom i može se videti iz diskoteke ispod palube. Superjahta može da primi do 14 gostiju i potrebna je posada od 37 članova.

Elegantnu superjahtu pokreću MAN RK280 dizel motori koji mogu proizvesti kumulativno oko 1200 KS.

Ko je Andrej Igorevič Meljničenko?

Meljničenko je 50-godišnji ruski milijarder industrijalac koji je osnivač i bivši korisnik proizvođača đubriva EuroChem Group i kompanije za ugalj SUEK. Prema Forbsu, njegova neto vrednost se procenjuje na 15,8 milijardi dolara od 10. marta 2022, što ga čini sedmom najbogatijom osobom u Rusiji. Njegov prvi poslovni poduhvat bio je lanac menjačnica koje je pokrenuo 1990-ih. Iako je Meljničenko negirao da ima bilo kakve političke veze, sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon invazije na Ukrajinu ga je stavio na listu sankcija.

Luxury Experience