Ovo je prvi ruski oligarh koji se odrekao ruskog državljanstva

Ruski oligarsi su već duže vreme u centru pažnje zbog svoje neto vrednosti, brojnih vila i jahti koje su im zaplenjene tokom rata sa Ukrajinom.

Ali, ne uživaju svi u tom statusu a dobar primer je milijarder iz Silicijumske doline, Jurij Milner koji se odrekao ruskog državljanstva. Da, rizični kapitalista i fizičar je to uradio i objavio putem tvita. U tvitu je napisao: „Moja porodica i ja smo zauvek napustili Rusiju 2014. nakon ruske aneksije Krima. I ovog leta smo zvanično završili proces odricanja od ruskog državljanstva.“

Tviter nije mnogo mario za izjavu milijardera. Jedan korisnik je komentarisao: „Ovo nije aerodrom, ne morate da najavljujete svoj odlazak,“ dok je drugi napisao: „Jednom ruski oligarh, uvek ruski oligarh.“

Bogatstvo bivšeg ruskog milijardera se procenjuje na neverovatnih 7,3 milijarde dolara. On je proglašavan kao najuticajniji ruski tehnološki investitor, onaj koji je podržavao Facebook, Twitter, Spotify, Airbnb, preko svog fonda za ulaganja, DST Global, tokom prvih dana. Izraelski preduzetnik nema imovinu u Rusiji i tvrdi da je 97% njegovog bogatstva stvoreno negde drugde i da je živeo u SAD od 2014. Njegova fondacija donirala je najmanje 11 miliona dolara za pomoć izbeglicama iz Ukrajine i naučnicima koji su bili primorani da pobegnu iz zemlje.

Ali, on je naručio svoju prelepu Andromeda superjahtu dok je bio Rus, a njegova luksuzna lepotica za uživanje vredna 195 miliona dolara je pravi plutajući zabavni park. Andromeda sa dužinom od 107,4 metara jedna je od najvećih luksuznih jahti. Jahtu je naručio biznismen Grem Hart, najbogatija osoba na Novom Zelandu. Izgrađena od strane Kleven Maritime AS iz Norveške, Andromeda je lansirana 2015. i konačno je isporučena Hartu sledeće godine. Dok su eksterijer Andromede dizajnirali Marin Teknikk AS i Oscar Mike Limited, enterijere je kreirao H2 Yacht Design. Superjahta ima bruto tonažu od 5937,0 GT i širinu od 18,0 m. Pokreću je šest Caterpillar DE 3516 dizel motora koji joj daju maksimalnu brzinu od 16,4 čvora i domet krstarenja od 8.500 nautičkih milja. Pored toga, postoje tri Caterpillar C18 električna generatora od 550 kV za proizvodnju električne energije.

Ogromnu jahtu je opremila finska kompanija Europlan tako da može da primi do 30 gostiju u 15 kabina, sa 30 članova posade. Sadržaji uključuju spa centar sa đakuzijem i bazenom, teretanu, bioskop, platformu za sletanje helikoptera i hangar. Međutim, ono što ovu jahtu čini zaista jedinstvenom je velika kolekcija igračaka. Nakon što je bila u vlasništvu Grema Harta u veoma kratkom periodu, Andromeda je stavljena na prodaju i na kraju je prodata 2017. godine, ruskom oligarhu Juriju Milneru.

Milnerova jahta je na Sejšelima od marta sa uključenim AIS-om, zaštićena je od zaplene i trenutno se kreće prema Australiji.

Luxury Experience