Nemački agenti upali na jahtu Ališera Usmanova

Dilbar megajahta Ališera Usmanova, vredna 600 miliona dolara, najveća je na svetu…

Samim tim, nije nam nimalo čudno što je svaki njen pokret, pa čak i onaj milimetarski, odmah uočljiv. Luksuzni brod naviknut da opslužuje 24 gosta sa 100 članova posade, dobio je novo društvo u vidu 60 nemačkih zvaničnika, istražitelja specijalne komisije Savezne kriminalističke policije i poreskih istražitelja iz regiona Severne Rajne-Vestfalije.

Kako javlja Spiegel, istražitelji su prečešljali čitavu jahtu koja pripada navodnom savezniku Vladimira Putina i oligarhu, Usmanovu, istražujući optužbe vezane za nelegalne aktnovsti pranja novca protv njega. Usmanov se našao pod sankcijama EU zbog kršenja spoljnotrgovinskog zakona, pranja novca i neplaćanja poreza. Pretraživanje njegove jahte bilo je čin istražitelja koji su već posetili njegove vile na jezeru Tegernze, gde su ujedno konfiskovali brojna dokumenta.  

Dilbar jahta bila je ukotvljena u Blohm + Voss brodogradilištu u Hamburgu, gde je prolazila kroz proces osveženja. Jahta je bial na suvom doku, tako da su istražitelji uleteli na nju i tvrdili da je zamrznuta imovina ruskog moćnika. Nakon nekoliko meseci, prošle nedelje Dilbar jahta je prebačena iz Hamburga u Bremen, sa kompanijom Lurssen koja je izjavila da im je dok u Blohm + Voss brodogradilištu potreban za druge projekte. Takođe, ova jahta podleže zabrani odlganja is toga se ne može više prodavati, iznajmljivati ili opterećivati, kako je izjavio portparol Federalne kancelarije kriminalističke policije.

Zašto su specijalni operativci napravili ovaj korak?

Nemački zvaničnici žele da dokažu da ovaj biznismen rođen u Uzbekistanu, koji ima vilu na obali jezera Tegernze jeste poreski obveznik. Oni su se nadali da će imati jači slučaj protiv njega nakon upada u njegovu vilu, smatrajući da je on platio oko pola milijarde evra poreza manje od 2014.godine.

Komentarišući ovu raciju, portparol Usmanova odmah je odbacio tvrdnje istraživača i izjavio da su sve optužbe neosnovane, lažne i klevetničke. Milijarder je građanin koji poštuje zakon i plaća svoje poreze u Rusiji, dok je takođe i jedan od najvelikodušnijih filantropa sveta.

Prema navodima, Usmanov je vredan 14 milijardi dolara, koje je raspoređeno kroz zbunjujuću mrežu kompanija, transfera i privilegija.

Luxury Experience