Makron odlikovao Džefa Bezosa ordenom Legije časti

Džef Bezos je prvi američki centimilijarder posle Bila Gejtsa kome je dodeljena najviša francuska čast, nacionalni orden Legije časti…

Predsednik Emanuel Makron dodelio je milijarderu, osnivaču Amazona, Džefu Bezosu, Nacionalni orden Legije časti, odnosno najviše priznanje francuske republike. Dok je milijarder otišao sa najvišim ordenom zasluga u zemlji, Makron se našao na udaru kritike zbog istog. Neupadljiva ceremonija održana je u Jelisejskoj palati dok je stotine hiljada radnika protestovalo širom Francuske zbog promena kriterijuma za penzionisanje. Kritičari francuske vlasti ne propuštaju priliku da Makrona opišu kao “predsednika bogatih”, ponavljajući žustre osude članova opozicije. Lejla Čaibi, članica LFI, izjavila je: “Dok smo marširali protiv njegove reforme penzija, Makron je dodelio Džefu Bezosu odlikovanje u ime Francuske za izbegavanje milijardi poreza, maltretiranje zaposlenih i uništavanje planete. Zaslužena nagrada koja potiče od predsednika bogatih”.

Gardijan je izvestio da je Bezos pre desetak godina određen za člana Legije časti. Ceremonija je održana samo radi uručenja ordena koji je tada trebalo da dobije, ali ga nije preuzeo. Bezos, treći najbogatiji čovek na svetu sa 119 milijardi dolara, nije komentarisao neprijateljske komentare koji su usledili nakon njegovog odlikovanja, dok njegova devojka, zbog koje je prekinuo brak sa Mekenzi Skot, nije propustila priliku da mu pokaže malo ljubavi i podrške, objavljujući na svom Instagram nalogu: „Najmagičniji dan kada te slavimo, u društvu prijatelja i porodice. #Legionofhonor.’

Inače, ovu čast nije dobio samo Bezos, već je 2017.godine, tadašnji predsednik Francuske, Fransoa Oland odlikovao Bila Gejtsa i njegovu suprugu Melindu zbog njihovih filantropskih napora.

Šta predstavlja Nacionalni orden Legije časti?

Najviši francuski orden za zasluge, vojne i civilne, ustanovio je 1802. Napoleon Bonaparta. Želja Napoleona Bonaparte, prvog konzula, bila je da stvori nagradu za pohvalu civila i vojnika. Legion d’honneur je bio otvoren za muškarce svih rangova i profesija koji su ocenjeni na osnovu zasluga ili hrabrosti. Za strane državljane, čast se odaje onima koji su služili Francuskoj ili idealima koje ona podržava. Iz Sjedinjenih Američkih Država, preko 10.000 Amerikanaca je nagrađeno, među kojima su džez muzičar Majls Dejvis, Volt Dizni, Bob Dilan, Stiven Spilberg i mnogi drugi.

Luxury Experience