Jahta Alaiya vredna 300 miliona dolara juri na Maldive kako bi izbegla zaplenu

Nakon što je Nemačka zaplenila njegovu voljenu megajahtu Dilbar vrednu 600 miliona dolara, jahta Alaiya milijardera Ališera Usmanova vredna 300 miliona dolara juri na Maldive kako bi izbegla zaplenu.

Nemačke vlasti zaplenile su Dilbar ruskog milijardera Ališera Usmanova, jednu od najvećih jahti na svetu, vrednu skoro 600 miliona dolara. Superjahta Dilbar ostaje u brodogradilištima u severnom gradu Hamburg. Gubitak imovine ove veličine nikome ne može biti lak, čak ni za 68-godišnjeg poslovnog magnata vrednog 17,9 milijardi dolara.

Usmanov je 28. februara rekao: „Postao sam meta restriktivnih mera koje je uvela Evropska unija. Smatram da je takva odluka nepravedna, a razlog za pravdanje sankcija je skup lažnih i klevetničkih navoda koji narušavaju moju čast, dostojanstvo i poslovni ugled. Koristiću sva pravna sredstva da zaštitim svoju reputaciju.“

Usmanov je učio iz svojih grešaka i neće rizikovati sa svojom mnogo manjom, ali izvrsnom megajahtom Alaiya vrednom 300 miliona dolara, pogotovo nakon što su mu francuske vlasti prošle nedelje zaplenile dva helikoptera na Francuskoj rivijeri.

Jahta je trenutno pristala u Maleu na Maldivima. Alaiya je ranije bila poznata kao Lady Gulya i manja je od Dilbar jahte. Dok Dilbar ima 380 kvadratnih metara stambenog prostora za 24 gosta i 100 članova posade, Alaiya može da primi 18 gostiju u 9 kabina. Iako možda nije tako ekstravagantna kao Dilbar, u ovom veličanstvenom brodu nema apsolutno ničeg skromnog.

Superjahta Alaiya:

Ališer Usmanov poseduje kruzer Dilbar vredan 600 miliona dolara, 400 miliona dolara vredan Airbus A340-300 (jedan od najvećih ruskih privatnih aviona koji je, u stvari, veći od aviona predsednika Vladimira Putina) i  Alaiya megajahtu.

Alaiya koju je izgradilo brodogradilište Lurssen isporučena je 2019. godine, a njen enterijer i eksterijer uradio je londonski Winch Design. Jahta je vrlo luksuzna sa obiljem mermera, otmenim plafonima i zlatnim rukohvatima. Uprkos tome što plafoni od 24-karatnog zlata privlače pažnju, kraljevski krem i plavi svileni tepisi se ne mogu preskočiti. Alaiya ima osam kabina za goste koje su tematski uređene i isnpirisane Toskanom, Londonom, Parizom, Njujorkom...

Klubovi na plaži i spa centar inspirisani su Kaprijem. Na terasi se nalazi sauna, ledena fontana i tuš, što vodi do platforme za plivanje na rasklapanje. Teme su prisutne na svakom uglu; spa ima temu citrusa sa četiri živa stabla limuna. Još jedna namenska soba za opuštanje Lemon Grove prikazuje stabla limuna koja se penju na zidove, hamam, frizerski salon i sobu za masažu.

Čuda Alaiya jahte se ne završavaju ovde - gornja paluba otkriva sobu za čaj koja je inspirisana pariskim Laduree. Alaiya je jedna od 59 motornih jahti dužih od 100 m, bruto tonaže od 4699,0 GT i širine 16,85 m. Pokreću je MTU motori od 4350 KS, od kojih svaki daje maksimalnu brzinu od 18 čvorova i brzinu krstarenja od 13 čvorova.

Ko je Ališer Usmanov:

Jedan od vodećih ruskih milijardera, vredan 17,9 milijardi dolara, Ališer Usmanov najveći deo svog bogatstva duguje metalurškim i rudarskim operacijama i investicijama. Osim što je većinski akcionar Metalloinvesta, Usmanov je vlasnik izdavačke kuće Komersant. Ovaj 68-godišnji poslovni magnat je takođe suvlasnik drugog po veličini ruskog operatera mobilne telefonije, MegaFona. Osim svojih velikih superjahti i masivnog airbusa, Usmanov poseduje kuću od 3250 kvadratnih metara u Londonu, vrednu 63 miliona dolara i dvorac iz 16. veka.