Evropska unija zabranila uvoz dijamanata najveće svetske kompanije

Alrosa, ruska kompanija koja se bavi prodajom dijamanata, dodata je na liste sankcija zbog rata u Ukrajini...

G7 zabrana uvoza ruskih dijamanata stupila je na snagu 1. januara u Evropi. Najveća svetska dijamantska rudarska kompanija, Alrosa, i njen glavni izvršni direktor Pavel Mariničev takođe su dodati na listu sankcija Evropske Unije kao odgovor na rusku vojnu intervenciju. Preko objave na X (nekadašnjem Twitteru), šef spoljne politike E.U. Žozep Borelj tvrdi da grupa nastoji da "liši Rusiju ovog važnog izvora prihoda". Zabrana ne obuhvata ruske dijamante obrađene u trećim zemljama, ali će ova izuzimanja biti postepeno ukinuta do 1. septembra.

Prema sankcijama, Mariničevu i sredstva Alrose koja se nalaze u Evropskoj uniji biće zamrznuta. Takođe mu je sada zabranjeno putovanje u Evropu, prenosi Financial Times. Alrosa se suočava sa sličnim sankcijama u SAD od aprila 2022, koje uključuju jednostranu zabranu na ruske dijamante koja je stupila na snagu u martu 2022. Kompanija kojom upravlja Rusija zaradila je 1,9 milijardi dolara u prvoj polovini 2023, ali su profiti navodno smanjeni za 35 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Globalna dijamantska industrija je preuređena invazijom na Ukrajinu. Prema stručnjacima, ruski dragi kamen je zauzeo prostor na kineskom tržištu nakon što su glavni zapadni juveliri bojkotovali njegove dragulje. Ali Kremlj je citiran kako umanjuje uticaj sankcija na svoju industriju dijamanata. "Ne verujem da mogućnosti za zaobilaženje ovih sankcija ne postoje", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u decembru. "Postoje i biće korišćene."

Alrosa je poznata po svojoj dijamantskoj rudarskoj delatnosti u Jakutiji, slabo naseljenoj republici na istoku Rusije i severozapadnoj oblasti Arhangelsk. Njeni glavni akcionari su Ruska Federacija i regionalne administracije. Još 30 posto njenih akcija je navodno u slobodnom opticaju. Uprkos ograničenjima izvoza, posao je održao nivoe proizvodnje pre rata i u 2023. godini iskopao 34,6 miliona karata dijamanata. To je za tri procenta manje u odnosu na prethodnu godinu.

E.U. je uvezla oko 1,5 milijardi dolara ruskih dijamanata u 2022, prema Evropskoj statističkoj kancelariji. Prema izveštajima, Evropska unija radila je na zabrani uvoza ruskih dijamanata još prošle godine, ali taj predlog nije dobro prošao u Belgiji, budući da je ova država u strahu da će zbog te zabrane izgubiti svoju lidersku poziciju glavnog trgovačkog centra za te dragulje. Po svemu sudeći, Belgijanci su prevazišli svoj strah i zabrana je stupila na snagu

Luxury Experience