Američki milijarder poklonio kompaniju fondu za borbu protiv klimatskih promena

Dok bogataši ostavljaju milijarde svojoj deci, ovaj preduzetnik je donirao svoju kompaniju vrednu 3 milijarde dolara za borbu protiv klimatske krize.

Ivon Šujnar, osnivač kompanije „Patagonia“, koja se bavi prodajom odeće za planinarenje i druge garderobe za aktivnosti na otvorenom u više od 10 zemalja donirao je svoju kompaniju koja vredi 3 milijarde dolara, za borbu protiv klimatske krize.

Uspešni 83-godišnji biznismen više voli da bude predstavljen kao ekolog ili filantrop, a ne kao milijarder. „Zemlja je sada naš jedini akcionar“, izjavio je američki biznismen Ivon Šujnar koji je preneo sve akcije kompanije Patagonia u „Holdfast Collective“, neprofitnu organizaciju koja radi na borbi protiv ekološke krize.

Nakon što se 1947. preselio u južnu Kaliforniju iz Luistona, 11-godišnjaka je oduševila flora i fauna ovog mesta. Osnovao je Southern California Falconry Club, a njegova istraživanja dovela su ga do penjanja po stenama, što je postalo njegova doživotna strast. Jedan od vodećih planinara nije bio zadovoljan odećom i "alatima" za planinarenje koji su u tom momentu bili dostupni, pa je 1965.godine osnovao je svoju prvu kompaniju, malu firmu, odnosno radionicu za planinarsku opremu – Chouinard Equipment, Ltd.

Tokom godina, kompanija Patagonia postala je sinonim za robusnu, tehničku odeću, koja je po mišljenju mnogih bila savršena za ekspedicije na Severnom Polu. 1971.godine Ivon Šujnar je upoznao i oženio Malindu Penojer, studentkinju umetnosti. Ona je suvlasnica kompanije Patagonia i radi sa suprugom na vođenju posla, a zajedno imaju dvoje dece, Flečera i Kler, koji ne traže titulu generalnog direktora, već izbegavaju status milijardera. Dizajner daski za surfovanje, Flečer, doneo je ekološku svest u industriju surfovanja, do u isto vreme, Kler kanališe svoju kreativnost radeći u modnom sektoru kompanije i odgovorna je za neke od dizajna brenda.

Ivon Šujnar je provodio više od 200 noći godišnje spavajući na otvorenom. Od skromnog početka, kompanija je porasla na 3000 zaposlenih koji napreduju u „ne-kompaniji“. Ovaj milijarder se gnuša bezličnih mejlova i kompjutera, oslanja se na svog pomoćnika i obavezuje svoje zaposlene da čitaju njegovu knjigu „Let My People Go Surfing“. „Jedno nisam želeo da menjam, čak i ako se uozbiljimo: posao je morao da bude užitak na dnevnoj bazi“ kaže milijarder. Njihovo sedište je bolje opisati kao zajednicu u kojoj veliki šefovi i zaposleni svakodnevno uživaju u zdravim ručkovima u restoranu. 

Ivon je na svog sina preneo više od apatije da postane milijarder. Flečer nije nasledio Patagonia kompaniju, ali ima istu posvećenost prema životnoj sredini i njenom očuvanju kao i njegov otac. Dizajner daski za surfovanje osnovao je Fletcher Chouinard Designs pre više od 25 godina, stvarajući „zelenu“ održivu opremu visokih performansi. Njegova sestra Kler je diplomirala na koledžu Otis College of Art and Design. „Mi nismo samo vlasnici ili članovi odbora“, rekao je Flečer o sebi i svojoj sestri. „Imamo normalne plate“, nastavio je. „Nismo vaspitani da nas zanima samo novac. Zapravo, mislim da smo odgajani da se malo stidimo zbog toga."

Ivon Šujnar je poklonio svoje preduzeće od 3 milijarde dolara u tren oka! Milijarder je priznao da nikada nije želeo da bude biznismen i započeo je svoj posao kao zanatlija, praveći opremu za planinarenje za sebe i svoje prijatelje. Kao povoljan sporedni efekat, zaradio je milijarde i isto tako brzo ih dao u višu svrhu. Tokom godina, Patagonia je svake godine donirala 1% svoje prodaje lokalnim aktivistima i ostala je B Corp, oznaka za kompanije koje daju prioritet društvenim i ekološkim standardima i profitima.

U avgustu je porodica neopozivo prenela sve akcije kompanije sa pravom glasa, što je dva odsto ukupnih akcija, u novoosnovani entitet poznat kao Patagonia Purpose Trust. Takođe, pošto su donirali svoje akcije fondu, porodica će morati da plati oko 17,5 miliona dolara poreza na poklon.

Na svetu postoji mnogo milijardera koji svoje ogromno bogatstvo neće preneti na svoju decu uključuju tvorca Ratova zvezda Džordža Lukasa. Filmski stvaralac, sa neto vrednošću od 7,3 milijarde dolara, obećao je da će bogato donirati obrazovanju. Njegovo četvoro dece imaju svoje karijere i nastavljaju da koriste franšizu Star Wars. Loren Pauel Džobs, vredna 22 milijarde dolara, takođe ne veruje u akumulaciju bogatstva. Osnovala je organizaciju za društvene promene koja se fokusirala na obrazovanje, imigraciju i socijalnu pravdu. Mark Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen odlučili su da poklone 99% akcija svoje kompanije tokom svog života fondaciji.

Iako postoji mnogo milijardera koji neće svojoj deci ostaviti bogatstvo, šef kompanije „Patagonia“ će zauvek ostati upamćen po tome što je letvicu postavio nedostižno visoko!

Luxury Experience