Američke vlasti su spremne da zaplene privatni avion ruskog oligarha Andreja Skoča

Milijarder Andrej Skoč, najbogatiji čovek u Dumi, suočio se sa neprijatnim vestima.

Američke vlasti dobile su nalog za zaplenu privatnog aviona ruskog oligarha, procenjenog na preko 90 miliona dolara, zbog kršenja američkih sankcija i ruske invazije na Ukrajinu. Skoč takođe poseduje superjahtu Madame Gu od 156 miliona dolara i helikopter 3A-MGU pored svog privatnog aviona, P4-MGU (avion Airbus A319-100).

Prema nalogu, Skoč, čiju neto vrednost Forbs procenjuje na 6,2 milijarde dolara, je stvarni vlasnik Airbus A319-100 preko nekoliko lažnih kompanija povezanih sa njegovom  partnerkom. Ministarstvo finansija ga je prvobitno sankcionisalo u aprilu 2018. zbog njegovih „dugogodišnjih veza sa ruskim organizovanim kriminalnim grupama, uključujući i vreme upravljanja jednim takvim preduzećem“.  Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Ministarstvo finansija uvelo mu je dodatne sankcije zbog „podržavanja napora Kremlja da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

 

CNN je podelio da se veruje da je avion u Kazahstanu. Ambasada Kazahstana u Sjedinjenim Državama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, prenosi Rojters. U junu je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država odlučilo da zapleni privatne avione Romana Abramoviča, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 400 miliona dolara. Uključivao je Gulfstream G650ER i Boeing 787 Dreamliner, za koji se veruje da je najskuplji privatni avion na svetu.

Šta još poseduje Andrej Skoč?

Megajahta Madame Gu od 156 miliona dolara bila je jedna od prvih koja je „nestala“ jer je bila meta američkih zvaničnika pored privatnog aviona (90 miliona dolara) i helikoptera (9 miliona dolara) koji su pripadali tajkunu. Jahta, helikopter na njemu i privatni avion proglašeni su „blokiranim vlasništvom“. Uprkos tome, milijarder je uspeo mesecima da drži Madame Gu podalje od kandži američkih vlasti tako što je isključio transpondere. Jahta je trenutno usidrena u Dubaiju. Pošto su američki zvaničnici dobili nalog za zaplenu privatnog aviona, samo je pitanje vremena kada će jahta ponovo izroniti.

O Andreju Skoču:

Ruski biznismen milijarder je sastavni deo Državne dume Ruske Federacije od 1999. godine i trenutno se njegovo bogatstvo procenjuje na 6,2 milijarde dolara. Kao član Dume, on ne može da poseduje udeo u preduzećima. Dakle, njegove akcije u USM poseduju njegov otac Vladimir i njegova ćerka Varvara. Skoč je služio u sovjetskoj armiji 1984. godine, a kasnije je izgradio spomenik palim ruskim vojnicima u Lušunu u Kini, ranije poznatom kao Port Artur, mestu najkrvavijih bitaka u rusko-japanskom ratu 1904-05. Dobroćudni Rus je veteranima Velikog otadžbinskog rata iz Belgorodske oblasti obezbedio lični VAZ-2105 (3000 vozila za 260 miliona rubalja).

Luxury Experience