Otkrivamo gde se nalaze najskuplje nekretnine na svetu

Želite da kupite nekretninu u Monaku? Znajte da će vas koštati – cena kvadrata je više nego duplo veća u odnosu na Njujork!

Slikovita francuska enklava ponovo je proglašena za najskuplji deo sveta kada se radi o kupovini nekretnina. U pitanju je čast koju je ovaj lokalitet dobio svake godine od 2017. Ove godine, odneli su pobedu prilično ubedljivo – prosečna cena kvadrata je 47.600 evra, dok se na drugom mestu nalazi Hong Kong sa cenom od 39.600 evra. Njujork je zauzeo treću pozciju sa prosečenom cenom od 22.200 evra.

Brojevi koje vam predstavljamo reflektuju prodaje prošle godine, pa treba da znate da su nešto niži u odnosu na prethodnu zbog pandemije korona virusa. Transakcije su pale za 11 procenata tokom godine, a posedi sa cenama ispod 5.8 miliona dolara bili su najaktivniji.

Šta doprinosi visokim cenama Monaka? Pa, za početak, mediteranski lokalitet je visoko tražen zbog svojih poreskih beneficija – ovde se nekretnine i prihodi ne oporezuju. Lokacija takođe govori sama za sebe – Monako zauzima predivnu obalu, sa izobiljem luksuznih odmarališta, dok se ovde svake godine održavaju prestižni Monaco Grand Prix i Monaco Yacht Show.

Prostor je od ključne važnosti – Monako je manji od njujorškog Central Parka, što objašnjava zašto je toliko teško domoći se svog komada zemlje ovde. Oko trećina stanovnika Monaka su milioneri, dok se stopa siromaštva ravna nuli.

Prošle godine, Monako je dobio nešto manje interesovanja od globalnih kupaca, prvenstveno zbog Covid-19 pandemije, pa su uglavnom lokalci kupovali nove posede. Ako su prethodne godine indicator bilo čega, teško da će Monako izgubiti svoju poziciju zbog ovog blagog pada.