Njujork više nije najskuplji grad za život u 2023. godini

Singapur i Cirih su izbacili Veliku Jabuku sa prvog mesta i podelili titulu najskupljih gradova na svetu.

Život u najuzbudljivijim gradovima sveta često dolazi sa visokom cenom. Zahvaljujući novom izveštaju, možete dobiti predstavu o tome kako se ove metropoli porede jedne s drugima.

Koristeći podatke iz Indeksa troškova života širom sveta, Economist Intelligence Unit rangirala je najskuplje gradove za život u 2023. godini, a rezultati bi vas mogli iznenaditi. Istraživanje je sprovedeno između 14. avgusta i 11. septembra i upoređivalo je preko 400 cena za više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada.

Njujork, koji je prethodno zauzeo prvo mesto, više nije broj 1. Ove godine, nalazi se na trećem mestu zajedno sa Ženevom. Dva druga američka grada su se našla među prvih 10 — Los Anđeles je bio na šestom mestu, a San Francisko na desetom.

Veliku Jabuku su ove godine spustili Cirih i Singapur, koji su se izjednačili kao najskuplji gradovi na svetu. Prema izveštaju, švajcarski grad je skočio sa šestog mesta u 2022. godini zbog povećanih cena namirnica, kućnih potrepština i rekreacionih aktivnosti, dok ove godine Singapur deveti put u 11 godina zadržava svoju poziciju na vrhu EIU liste. Istraživanje posebno ističe visoke troškove odeće i transporta u ovom gradu-državi.

"Slabljenje američkog dolara u odnosu na neke valute odgovorno je za neka kretanja u ovogodišnjem istraživanju," navodi se u izveštaju. "Rangiranja mogu takođe biti vođena drugim faktorima, kao što su potrošačka potražnja, kao i konkurencija i dostupnost robe, bilo da je uvezena ili lokalno proizvedena."

Hong Kong, na petom mestu, bio je jedini drugi azijski grad među prvih 10. Pariz je na sedmom mestu, a Izraelov Tel Aviv je izjednačen na osmom mestu sa Kopenhagenom. Međutim, podaci su prikupljeni pre početka rata Izraela i Hamasa.

Ukupno, globalne cene su porasle za 7,4 posto u 2023. godini. Za kontekst, troškovi života su 2022. godine porasli za 8,1 posto. Istraživanje pripisuje ovaj pad olakšanju pritiska na lance snabdevanja, koji su bili direktna posledica pandemije i delimično zbog toga što je Kina ukinula svoja ograničenja vezana za COVID. Pored toga, izveštaj primećuje da su se cene električne energije i energenata, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, takođe vratile na nivoe pre rata.

« 8 9 10 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

Luxury Experience