Najskuplje valute sveta

Više slika

Više slika

Iako su najčešće korišćene valute na svetskom tržištu USD, GBP i Evro, mnoge zemlje sveta imaju svoje valute, a neke od njih prevazilaze vrednost prethodno pomenutih…

Predstavljamo vam najskuplje svetske valute trenutno, u poređenju sa američkim dolarom , a ujedno pokušavamo da saznamo zašto su toliko skupe. Od dolara do franka, funte i dinara, ova lista ima sve.

9. Bahamski dolar

Bahami su mala ostrvska zemlja u Atlantskom okeanu, koja živi od turizma. Turizam donosi ovoj zemlji preko 60 % BDP, a pokriva i najviše sektora za zapošljavanje. Pored turizma, Bahami takođe iznajmljuju svoje bankarske i finansijske usluge, a njihova vlada nudi posebne poreske olakšice, što privlači veliki broj bogatih investitora. Bahamski dolar, BSD, je valuta od 1996.godine i vredi tačno jedan dolar.

8. Švajcarski frank

Švajcarska je zemlja koja je oduvek imala snažnu ekonomiju i zapravo je jedna od najbogatijih zemalja sveta, sa ogromnom kupovnom moći. takođe, ovo je zemlja sa najvećim izvoznicima, iako je prilično mala po veličini. Ima najviši nivo ekonomske slobode u Evropi, i njena valuta, švajcarski frank, prošla je kroz veliku promenu početkom ove godine, kada je Nacionalna banka prestala da ga drži pod kontrolom. Ovo je dovelo do vrednosti koja je 15 % preko američkog dolara, a potražnja za švajcarskim francima i dalje raste. Dakle, trenutno 1 CHF = 1.04 USD.

7. Evropski Evro

Evro je jedna od najnovijih valuta u svetu, koja postoji od 1999.godine. Iako zvanično postoji od te godine, njena upotreba je mogla biti primećena tek oko 2011.godine. Ovo je zvanična valuta Evrozone, koju sačinjava 17 zemalja. Zbog moćnih ekonomskih sila, poput Nemačke, Francuske, Finske ili Holandije, ova valuta je druga rezerva sveta, kao i druga najviše korišćena valuta u svetu. Zbog svetske ekonomske krize, Evropska Unija prošla je kroz veoma ozbiljnu recesiju proteklih godina, i uspela je da se stabilizuje tokom prve četvrtine 2014.godine. BDP nam govori da je ekonomski rast Evropske Unije manji od jednog procenta, ali borbe sa Grčkom i njihovom situacijom i dalje evro drže u neizvesnosti. Vrednost evra prema dolaru je 1 EUR = 1.09 USD.

6. Kajmanski dolar

Sa populacijom od samo 60.000 stanovnika, Kajmanska ostrva su poreski raj sa nepostojećom stopom nezaposlenosti i preko 90.000 poslovnih poduhvata koji su prevashodno okrenuti prema finansijskim uslugama. Pre nego što su počeli da koriste svoju verziju dolara, njihova zvanična verzija bila je Jamajčanski dolar, a zvančno je zamenjen 1972.godine. Američki dolar je takođe prihvatljiva valuta na Kajmanskim ostrvima. Bez oporezivanja, korporativnih ili poreza prihoda, ova država najviše zarađuje od turizma. 1 KYD = 1.21 USD.

5. Jordanski dinar

Veoma je čudno kada se jedna zemlja koja mora da se oslanja na inostranu pomoć za neke osnovne stvari nađe na ovakvoj listi. Jordan je definitivno anomalija, uvozi najveći deo svoje energije i nema dovoljno vode ili nafte poput drugih zemalja Bliskog Istoka. Jordan i Palestina su imali istu valutu od 1927. do 1959.godine, ali nakon dobijanja svoje nezavisnosti, Jordan je formirao svoju valutu u obliku Jordanskog dinara, koji vredi 1.41 USD.

4. Britanska funta

Ujedinjeno Kraljevstvo je trenutno treća najveća ekonomska sila Evrope, a odlučili su se da sačuvaju svoju nacionalnu valutu, umesto da se prebace na evro. Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva potiče od finansijskih usluga, osiguranja i malo od proizvodnje. Dok je ostatak Evrope bio u recesiji, Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo rast u ekonomskom sektoru. Sa rastom od preko 2.5 % od početka 2014.godine, vrednost britanske funte je 1.55 USD.

3. Omanski rijal

Oman je arapska zemlja koja se nalazi na jugoistočnom delu poluostrva i nema velike naftne rezerve poput svojih komšija. Ipak, do 2010.godine, ovo je bila jedna od nacija koje su najviše napredovale u poslednjih 40 godina, sa velikim ekonomskim rastom. Njihova ekonomija je trenutno raznolika, a zavisi dosta od izvoza nafte i turizma koji ubrzano raste u ovoj regiji. Industrija i poljoprivreda imaju samo mali udeo u celokupnom prihodu. Oman sada želi da smanji svoju zavisnost od cene nafte id a se fokusira na alternativne izvore prihoda. To su do sada radili sa velikim uspehom, što je njihovu valutu dovelo do vrednosti od 2.59 USD.

2. Bahreinski dinar

Još jedna zalivska država koja bazira veći deo svoje ekonomije na jahti, Bahrein, je mala ostrvska zemlja u blizini Persijskog zaliva. Pomalo je neverovatno kako je ovako malena zemlja uspela da iskoristi svoje prirodne resurse do maksimuma, sa industrijom koja se oslanja na benzin i impresivne finansijske uluge. Tu su i turističke opcije, koje su u zadnje vreme napunile džepove ove zemlje. Ovo je najslobodnija ekonomija tog regiona, a Bahreinski dinar vredi 2.65 USD.

1. Kuvajtski dinar

Iako je i Kuvajt relativno mala država, ona poseduje najskuplju valutu na svetu, odnosno Kuvajtski dinar, koji vredi 2.39 dolara. Njihova ekonomija se prvenstveno bazira na benzinu, koji pokriva skoro polovinu BDP-a, sa 94 % izvoznih prihoda. Ovde se nalazi najveća berza među arapskim zemljama, a oni su takođe bili pioniri udaljivanja od izvoza nafte i pronalaženja novog načina za poboljšanje ekonomije. Ova zemlja je takođe imala svoje probleme, odnosno nedostatak reformi, ali su ipak doživeli manji rast u sektoru malih preduzeća.

 

Luxury Experience