Francuski milijarder gradi svoj privatni muzej

Bourse de Commerce će biti otvoren u junu iduće godine…

Oči čitavog sveta uprte su u Pariz tokom ovog meseca, jer se Luvr priprema da otvori specijalnu izložbu posvećenu Leonardu da Vinčiju, Palais de Tokyo se sprema da lansira izložbu u stilu bijenala o francuskoj umetničkoj sceni, Džef Kuns predstavlja kontroverzni memorijal, a FIAC i Paris International Art sajmovi počinju sa pripremama za svoja sledeća izdanja ove godine. Ipak, cela priča se ne završava tu, zahvaljujući otvaranju dugoočekivanog novog muzeja iduće godine.

Bourse de Commerce, privatni muzej koji otvara francuski milijarder Fransoa Pino sa svojom umetničkom kolekcijom, konačno je dobio datum otvaranja – jun iduće godine. Dizajnran od strane Tadaoa Anda, muzej će koštati oko 170 miliona dolara.

Pino, koji se pojavio na listi ARTnews Top 200 Collectors dvadeset pet puta, trenutno vodi dva druga muzeja u Veneciji – Palazzo Grassi i Punta della Dogana, a i jedan i drugi je takođe dizajnirao Tadao Ando. On je poznat po organizaciji vrhunskih izložbi sjajnih umetnika, poput Damijena Hirsta, Alberta Olena i Sigmara Polkea, a njegov muzej u Parizu će biti zaista sjajni dodatak postojećim znanjima, poput Fondation Cartier pour l’Art Contemporain i Palais de Tokyo.

Prema procenama, Pino poseduje bogatstvo od oko 29 milijardi dolara, a veći deo novca dobija od finansiranja Keringa, holding kompanije koja u svom vlasništvu ima luksuzne brendove kao što su Gucci, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent i druge. 1998.godine, on je kupio većinski udeo Christie’s aukcijske kuće po ceni od 1.2 milijarde dolara.

Francuski kolekcionar je jedna od najvažnijih figura na francuskoj umetničkoj sceni, a ovo definitivno nije prvi put da pokušava da napravi muzej u zemlji koju naziva svojom domovinom. Pre devetnaest godina, on je objavio svoje planove za izgradnju institucije unutar stare Renault fabrike nadomak Pariza, ali su njegovi planovi nažalost propali zbog birokratskih problema.

Pino je u skorije vreme dobio dosta medijske pažnje, jer je rekao da će donirati 100 miliona evra za obnovu Notr-Dam katedrale, koja je oštećena u požaru. Sledećeg dana, Bernard Arno, još jedan francuski kolekcionar i Pinoov rival, rekao je da će donirati duplo više novca za taj povod.