Elon Mask je ponovo stekao titulu najbogatije osobe na svetu

Nestalnost oko Elona Maska se nastavlja - ali ovaj put je ishod pozitivan za direktora Tesle i vlasnika Twitera.

Mask se ponovo našao na vrhu kao najbogatija osoba na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Sa neto vrednošću od 187 milijardi dolara, nadmašio je Bernarda Arnoa, generalnog direktora LVMH-a, koji je prvobitno pobedio Maska za titulu u decembru, kada je njegovih 186,2 milijarde dolara nadmašio Maskovih 185 milijardi dolara. Ali sada se situacija ponovo preokrenula, a Arnault se našao na drugom mestu sa 186 milijardi dolara, lagano posrnuvši nakon što je uživao u vremenu na tronu.

Do ove zamene na mestu najbogatijeg došlo je velikim delom zahvaljujući uspešnom početku godine brenda Tesla. Potražnja za električnim vozilima kompanije raste, a njene akcije su porasle za neverovatnih 92 odsto do 27. februara. Kao rezultat toga, od 1. januara, Mask je dobio 50,1 milijardu dolara. To je impresivan preokret za šefa Tesle, koji je postao prva osoba koja je ranije ove godine izgubila 200 milijardi dolara. Ipak, njegova trenutna neto vrednost je pala sa svog vrhunca od više od 300 milijardi dolara krajem 2021.

Deo ukupnog pada nastao je zbog Maskove sporne kupovine Twitera, za koju je prodao više od 20 milijardi dolara Teslinih akcija. Pored toga, možda bi još brže pretekao Arnoa da nije donirao 11.6 miliona akcija Tesle neimenovaj dobrotvornoj organizaciji, kako je nedavno otkriveno. Donirane između avgusta i decembra prošle godine, akcije su prema navodima imale vrednost od 1.9 milijardi dolara. Iako je veliki deo Maskovog bogatstva povezan sa Tesla akcijama, njegove akcije u kompaniji za istraživanje svemira SpaceX nastavljaju da čine veći deo njegove neto vrednosti.

Dok je Mask za sada ponovo na vrhu, on i Arno će možda nastaviti da se bore za to prvo mesto, s obzirom da se njihova neto vrednost razlikuje za samo nekoliko milijardi dolara. Dvojica izvršnih direktora su, međutim, daleko ispred gomile: treća najbogatija osoba na svetu, Džef Bezos, ima neto vrednost od samo 117 milijardi dolara, što je poprilično mizerna suma u poređenju sa Maskom i Arnoom.

Maskovo vraćanje titule najbogatije osobe svakako je dobrodošla vest za čoveka koji još uvek izlazi na kraj sa talasom negativnog publiciteta od kupovine Twitera i loše prethodne godine za njegov brend Tesla.

Luxury Experience