Čovek sa Floride potrošio državnu pomoć na Lamborghini

Dejvid T. Hajns optužen je za neprimerenu upotrebu sredstava, koje je dobio kao pomoć države zbog korona virusa…

I dok svako od nas ima drugačiju definiciju potrebnog neophodnog troška, teško da je vlada bilo koje države na umu imala kupovinu Lamborghinija, prilikom planiranja raspodele pomoći malim biznisima, kako bi oni zadržali svoje zaposlene i svoja vrata otovrena, tokom pandemije korona virusa. Ipak, jedan biznismen sa Floride je uradio upravo to.

Dejvid T. Hajns, preduzetnik iz Majamija, uhapšen je prošlog ponedeljka, zbog sumnje da je potrošio skoro 4 miliona dolara federalnih zajmova na novi Lamborghini i druge luksuzne sitnice. On je optužen za prevaru, lažnu izjavu i transakcije nezakonito stečenim novcem, kako javlja Njujork Tajms. Ukoliko bude proglašen krivim, dvadesetdevetogodišnjak bi mogao da dobije kaznu zatvora od sedamdeset godina.

Prema navodima, njegov advokat, Čed Pjotrovsk, nije želeo da komentariše optužbe, ali je rekao da je njegov klijent legitimni biznismen, koji je pogođen pandemijom i koji “jedva čeka da kaže svoju stranu priče kada za to dođe vreme”.

Poput brojnih drugih vlasnika biznisa iz Sjedinjenih Država, Hajns je prvo zatražio pomoć od federalnog Paycheck Protection programa u aprilu, kako tvrde tužioci. U svojoj prijavi, on je naveo da upravlja sa četiri kompanije, ima sedamdeset zaposlenih radnika i četiri miliona dolara mesečnih troškova. Do sledećeg meseca, pomoć je počela da stiže, u formi 3.984.557 miliona dolara, mada su njegovi zahtevi ukupno potraživali 13.543.741 dolar.

Ipak, revizija njegovih finansija prikazala je da je mali deo tog novca korišćen za legitimne poslovne troškove. Umesto toga, on je veći deo novca potrošio na sebe, kupivši sebi Lamborghini Huracan od 318.497 dolara, na dve uplate “majci” u visini od 30.000 dolara, dok je 8.500 dolara otišlo juvelirskoj kompaniji Graff, više od 7.000 dolara Setai Hotelu i 4.500 dolara robnoj kući, Saks Fifth Avenue. U vreme hapšenja, vlasti su zaplenile njegov automobil, koji je bio registrovan sa njegovim imenom i imenom jedne firme, zajedno sa 3.4 miliona dolara sa njegovog bankovnog računa.

“Po svemu sudeći, skoro nijedan od troškova nije napravljen u poslovne svrhe”, izjavio je jedan od inspektora.

Revizija je takođe otkrila da su Hajnsovi mesečni poslovni troškovi bili oko 200.000 dolara, dok za dva njegova biznisa nisu pronađeni dokazi o postojanju. Dva koja su pronađena, ranije su bila umešana u brojne nezakonite aktivnosti.

Na kraju, šta reći sem – kako seješ, tako žanješ.