Čovek izgubio 220 miliona dolara zbog zaboravljene lozinke

Verujemo da ćete nakon ovog članka sve svoje lozinke pažljivo čuvati zapisane…

Bitkoin postao je jedna od glavnih tema, sa skokom vrednosti ove kriptovalute prošle nedelje. Ipak, kako piše Njujork Tajms, brojni vlasnici Bitkoina ostali su bez svojih kripto-novčanika, nakon što su zaporavili svoje lozinke.

Stefan Tomas, programer iz Nemačke baziran u San Francisku, dobio je 7.002 Bitkoina 2011.godine, koji su sada vredni oko 220 miliona dolara. Ipak, nesrećni čovek će najverovatnije ostati bez njih, jer će izgubiti pristup svom nalogu, nakon što je osam puta uneo pogrešnu šifru, sa dozvoljenih deset pokušaja. Njegov kripto-novčanik obezbeđen je malim hard drajvom nazvanim IronKey, koji onda kada se pogrešna lozinka unese 10 puta, svoj sadržaj zauvek zaključava. Tomas je na svoju nesreću, zaturio papir sa lozinkom.

Za sada, kao što smo rekli, on je isprobao osam kombinacija kao svoju lozinku, ali nijedna od njih nije bila ispravna. “Ležim u krevetu i mislim o tome. Onda odem do računara sa nekom novom strategijom koja nije delotvorna, i opet postanem očajan”. Za sada, Tomas je svoj IronKey odneo u bezbednu ustanovu. “Došao sam do trenutka kada sam sam sebi rekao da to mora biti deo moje prošlosti, radi mog sopstvenog mentalnog zdravlja”.

Da li će se Tomas ikada dosetiti lozinke, možda nikada nećemo saznati, ali definitivno ne želimo da mu budemo u koži.