Biznismen iz Indijane u zatvoru zbog prevare vredne 180 miliona dolara i kolekcije klasičnih automobila

Jedan čovek iz Indijane koji je sakupio kolekciju od 250 klasičnih automobila, prevarama izvukavši 180 miliona dolara od hiljada svojih klijenata, ide u zatvor.

Biznismen koji je gotovo deceniju varao klijente da bi izgradio jednu od najvećih svetskih kolekcija klasičnih automobila osuđen je na osam godina zatvora. Prema Associated Pressu, prevarant iz Indijane je iz svog centra za obradu plata u Elkhartu, nelegalnom šemom poznatom kao "check-kiting" - oblik prevare s čekovima koji se koristi za povećanje salda na računu korišćenjem čekova na specifičan način kako bi se pristupilo kreditu koji zapravo nije odobren - prikupio preko 180 miliona dolara. Sedamdesetogodišnjak je nezakonito stečenim sredstvima pribavio veliku kolekciju automobila i takođe uživao u ultra-luksuznom načinu života. Navodno je Najib Kan koristio sredstva za kupovinu aviona, jahte, helikoptera, vila u Arizoni i Mičigenu, kao i kuća na Floridi i u Montani. Međutim, ništa se ne može porediti s njegovom kolekcijom automobila koja uključuje skoro 250 izuzetno vrednih starinskih modela.

Prema izveštajima, Kan je izvršio prevaru između 2011. i 2019. godine, prevarivši više od 1.700 klijenata preko svoje kompanije Interlogic Outsourcing Inc. Do trenutka kada se šema urušila, svi prevareni klijenti su izgubili novac koji je Kanova kompanija povukla za poreze na plate. Biznismen je već preusmerio oko 73 miliona dolara sebi do trenutka kada je prevara otkrivena 2019. godine. Sud je naložio Kanu da plati 121 milion dolara odštete KeyBanku i 27 miliona dolara klijentima od kojih je ukrao novac. Takođe, naređeno mu je da plati 9,8 miliona dolara Poreskoj upravi za poreze koje nije platio pet godina. Tokom izricanja presude, Kan je federalnom sudiji rekao da je bio "oslepljen pohlepom".

Da bi nadoknadio novac, Kanova ogromna kolekcija automobila prodata je na aukciji RM Sotheby's u oktobru 2020. godine, kada je donela preko 44 miliona dolara, pri čemu je sedam automobila prodato za sedmocifrene sume. Kolekcija koja ostavlja bez daha uključivala je sve, od Ferrarija 225 S Berlinetta iz 1952. godine do Cooper-Jaguar T38 Mk II iz 1955. godine, Fiat 8V Supersonic iz 1953, i tri Jaguara - 1957 XKSS, 1963 E-Type Lightweight i 1955 D-Type. Potpuno ludilo! Međutim, sve to je nestalo i Kanu je ostao njegov pouzdani GMC Yukon iz 2005. godine.

Luxury Experience