Freixenet je čuveno špansko penušavo vino koje se proizvodi u oblasti Pendenes...
Ovo značajno vinogradarsko područje, nalazi se zapadno od čuvene Barselone. Gradić Sant Sadurni d Anoia središte je proizvodnje takozvanih CAVA penušavih vina, izrađenih tradicionalnom metodom vrenja u boci («šampanj» metoda). Gotovo svaka kuća ovde proizvodi penušava vina za svoje potrebe ali područjem dominira jedan od najvećih svetskih proizvođača – Freixenet.
Freixenet, još uvek porodično preduzeće u vlasništvu osnivača, porodice Ferer, smatra se vodećim proizvođačem penušavih vina u svetu. Vino se tradicionalno pravi od tri lokalne sorte grožđa: Macabeu, Parellada i Xarel-lo.
Ove sorte imaju visoke kiseline, suptilno su aromatične i od njih se dobijaju vina koja su suva, oštra i vrlo čista na nepcu. Godišnja proizvodnja prelazi 160 miliona boca, a ovo popularno penušavo vino izvozi se u više od 150 zemalja sveta: uz SAD, Japan i Veliku Britaniju, Nemci su najveći potrošači i ljubitelji ovog penušavog vina.